Hírsaláta

2009. október 23., péntek, Belföld

CIVILEK A GUŞĂ-SZOBOR ELLEN. Civil kezdemé­nyezésre aláírásgyűjtés kezdődött a Marosvásárhelyen felállí­tandó Ştefan Guşă-szobor ellen. Aki egyetért azzal, a Temesváron tömegekbe lövető parancsnok nem érdemli meg, hogy Marosvásárhelyen emlékművet állítsanak neki, a tiltakozó petíciót az alábbi címen írhatja alá: http://www.petitieonline.ro/petitie-p30554045.html. (Vásárhelyi Hírlap)

SZÍNRE LÉPETT AZ ADÓHATÓSÁG. Zárolta az adó­hatóság Robert Negoiţă teleormani képviselő vagyonát 120 millió lejes (28 millió eurós) adótartozása miatt: 2006—2008 közötti ingatlanügyletei után a honatya nem fizetett áfát. A 76,86 milliós adótartozáshoz 43,75 millió lejes büntetés társul — árulták el az adóhatóság munkatársai a Mediafax hírügynökségnek. A lefoglalt vagyont bankszámlák, kész és épülő ingatlanok, irodák, telkek alkotják, gyakorlatilag mindent zároltak, amit Negoiţă a vagyonbevallásában felsorolt.

MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ RÉSZLET. A Világbank kölcsönének első részlete szerdán befolyt a pénzügyminisztérium számlájára — nyilatkozta az államkincstár igazgatója. A 300 millió euró az első részlete annak az egymilliárdos kölcsönnek, amit a Világbank folyósít Románia fejlesztésének támogatására. (Ziarul financiar)

NEM JUT AUTÓRA. A januári rekordcsökkenés után Románia autópiaca szeptemberben tapasztalta második legjelentősebb visszaesését. A Ziarul financiar szerint az eladás az első három negyedévben 57 százakékkal esett tavalyhoz képest.

NEM FIZET A BIZTOSÍTÓ. Egyre nehezebben jutnak hozzá a gyógykészítményekhez a diabéteszes és az onkoló­giai kezelés alatt álló betegek. Az Országos Egészségügyi Biztosító sem a támogatott gyógyszerek árát, sem az országos gyógyszerprogramban szereplő készítmények árát nem utalta még át. Ha a forgalmazó nem hitelez, a gyógyszertár nem tudja megelőlegezni a nélkülözhetetlen gyógyszer árát. Körtartozás alakult ki a gyógyszertárak, gyógyszerforgalmazók és -gyártók között, és egyre kevesebb a tartalék ahhoz, hogy a lakosság ellátását biztosítani lehessen. Az egészségügyi minisztérium illetékesei szerint a szeptemberi elmaradások törlesztésére elég lesz a jövő évi költségvetésben előirányzott 2,8 milliárd lej. (Agerpress)

A VÁLASZTÓ IS NYUGDÍJAZHAT. Mircea Geoană és Sorin Oprescu nyugdíjba küldené Traian Băsescut, ha ők győznének az elnökválasztáson. Crin Antonescu szerint nincs erre szükség, Băsescut a választók nyugdíjazzák. (Antena3)

TÖRVÉNY TELEVÍZIÓKNAK, RÁDIÓKNAK. Megszavazta a parlamentben közel egy éve bukdácsoló audiovizuális törvényt a szenátus. A törvénytervezet, amely már hetedszer kerül a törvényhozók elé, ezúttal a várakozásokkal ellentétben lazán átment: hetvenöt támogató és tizenhárom ellenszavazatot kapott. A törvény nem tartalmaz lényegi változtatásokat a már tavaly decemberben életbe lépett sürgősségi kormányrendelethez képest, mely az első, uniós direktívákat tartalmazó audiovizuális törvény volt Európában. (ÚMSZ)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2009-10-23: Közélet - x:

Külön ünnepelnek

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával, a közjogi méltóságok jelenlétében kezdődik ma az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. és a harmadik magyar köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából tartandó központi ünnepségsorozat; az öt nagy parlamenti párt azonban külön-külön ünnepel.
2009-10-23: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Nagy Imrére emlékeztek Snagovon
Az 1989-es romániai változásoknak is a magyarországi 1956 volt a forrása és ihletője — hangzott el tegnap Snagovon a magyar nemzeti ünnep alkalmából Nagy Imre emlékoszlopának koszorúzási ünnepségén.