Hárommillió külföldi turista

2007. augusztus 22., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Több mint hárommillió külföldit jegyeztek az idei első fél évben a román határátkelőknél, ez 18,2 százalékkal több, mint a tavalyi első fél évben. A statisztikai hivatal adatai szerint ugyanakkor 4,728 millió román állampolgár utazott külföldre az első fél évben, 23,3 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Az Idegenforgalmi Világtanács (WTTC) egy korábbi közlése szerint a romániai idegenforgalom a 2007―2016-os időszakban évi 7,9 százalékkal fog nőni, gyorsabban, mint a gazdaság egésze. Ezzel Románia Montenegró, Kína és India után a negyedik leggyorsabb ütemben fejlődő idegenforgalommal rendelkezik. 2007―2016 között az ágazat már a GDP 4,8 százalékát adná, s a foglalkoztatottak 5,8 százalékának adna munkát.

Statisztikai adatok szerint az év első négy hónapjában a romániai szálláshelyeken 4,203 millió vendég fordult meg, közel 80 százalékuk belföldi turista volt. A külföldiek közül a legtöbb ― 94,5 százalék ― Európából érkezett. A kormány jelentős összegeket szán az ágazat fejlesztésére 2007―2013 között, és idén arra számítanak, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek 7,3 millió turistát fogadnak. Az érkezők számát 2013-ig 12,6 millióra várják.

A fejlesztés öt kiemelt területre összpontosít: síterepek fejlesztése, gyógyfürdők felújítása, a Duna-delta, illetve a fekete-tengeri üdülőhelyek idegenforgalmi vonzerejének növelése, a hegyi turizmus infrastruktúrájának bővítése. Az idegenforgalom külföldi népszerűsítésére új turisztikai hivatalokat nyitnak külföldön, így Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Kínában. A nyáron huszonnyolcra nőtt a külföldi kirendeltségek száma az eddigi tizenkilencről. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 294
szavazógép
2007-08-22: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Pityóka az árutőzsdén

Tizenháromra emelkedett azon nagyobb háromszéki burgonyatermesztők száma, akik aláírták a román árutőzsdével kötött együttműködési szerződést, mely alapján megkezdődhet a termény piaci körülmények közötti értékesítése, azaz végre szabadon érvényesülhet e háromszéki termék esetében a ki ad többet érte elv.
2007-08-22: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Tízszeres túljelentkezés (Pályázatok)

Hétfőn zárult a kis- és közepes vállalkozások minisztériuma által hirdetett pályázat jelentkezési határideje.