Pityóka az árutőzsdén

2007. augusztus 22., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Tizenháromra emelkedett azon nagyobb háromszéki burgonyatermesztők száma, akik aláírták a román árutőzsdével kötött együttműködési szerződést, mely alapján megkezdődhet a termény piaci körülmények közötti értékesítése, azaz végre szabadon érvényesülhet e háromszéki termék esetében a ki ad többet érte elv.

A tőzsde képviselői augusztus 16-án Kézdivásárhelyen tartottak újabb találkozót a megye főbb burgonyatermesztőivel — közli a megyei kereskedelmi és iparkamara. Itt elsősorban a termény iránt támasztott követelményekről, felkínálható mennyiségekről stb. volt szó. Eldöntötték, hogy indulásként 1400 tonna krumplit kínálnak eladásra. Az első tranzakciót az árutőzsde burgonyaringjében szeptember 5-én tartanák.

A bukaresti Román Árutőzsdén jelenleg gabonát, energiát, szenet, kőolajat és származékait s különféle ipari termékeket, szolgáltatásokat adnak-vesznek. A tőzsdének az országban tizennyolc terminálja működik, a burgonya adásvételét Sepsiszentgyörgyön a kereskedelmi kamara székházában június 13-án felavatott Kovászna megyei terminálon keresztül bonyolítják le. Ezt eddig csak a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. vette igénybe, hogy kedvezőbb áron szerezzen be 35 tonna gázolajat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 981
szavazógép
2007-08-22: Riport - B. Kovács András:

Versenybe szálló ­közbirtokosságok

A nyersanyagtól a végtermékig hosszú lehet az út, az erőfeszítések hasznán sok cég osztozhat. Maga a kitermelés vállalása is javíthat a haszonkulcson, de ha fel is dolgozza nyersanyagát az erdő-közbirtokosság, a profitból még több juthat neki.
2007-08-22: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hárommillió külföldi turista

Több mint hárommillió külföldit jegyeztek az idei első fél évben a román határátkelőknél, ez 18,2 százalékkal több, mint a tavalyi első fél évben. A statisztikai hivatal adatai szerint ugyanakkor 4,728 millió román állampolgár utazott külföldre az első fél évben, 23,3 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.