Hírsaláta

2009. október 24., szombat, Belföld

LÉPTEK A LIBERÁLISOK. A Nemzeti Liberális Párt módosító javaslatot nyújtott be a választási törvényhez a parlamentben, amelynek célja a honatyák számát 316-ra csökkenteni — jelentette be Eugen Nicolăescu képviselő. Az NLP meg akarja mutatni, hogy ehhez nem szükséges referendum, törvénymódosítással is megoldható. Nicolăescu szerint a javaslat a szenátorok és képviselők ,,képviseleti normáját" növelné meg, ami automatikusan a honatyák számának csökkentéséhez vezetne. A képviselőséghez szükséges szavazatszámot 70 000-ről 110 000-re, a szenátorokét 160 000-ről 221 000-re emelnék, így csak 217 képviselőre és 99 szenátorra lenne szükség. Románia parlamentje jelenleg 471 tagú. A javaslat nem változtatja meg a parlament kétházas szerkezetét, a liberálisok szerint ez a rendszer garancia a törvényhozási folyamat korrektségére. (Realitatea)

VIZSGA KAMERÁK ELŐTT. Kamerák előtt zajlik a hajtási vizsga. A következő három hónapban kísérleti jelleggel GPS-rendszerrel követik a B kategóriás jogosítvány gyakorlati vizsgáját Bukarestben. A program célja, hogy megelőzze a visszaéléseket. Az autóba továbbá videokamerát is elhelyeznek, mely rögzíti a vizsgázó teljesítményét. Ha a rendszer beválik, országos szinten is bevezetik. (ÚMSZ)

KIRÚGTÁK HARMINCÖT KÓRHÁZ VEZETŐJÉT. Az egészségügyi minisztérium 21 kórház menedzserét és 14 igazgatóját bocsátotta el egy országos szintű ellenőrzés nyomán. A tárca közleménye szerint a vezetők többsége ellen a szakszervezet vagy a személyzet emelt panaszt többek között azért, mert nem tartják be a kinevezésükkor bemutatott menedzseri tervet. A tárca az új igazgatókat is kész leváltani, ha nem lesznek elég hatékonyak, és nem viselkednek tiszteletadóan a betegekkel és az orvosi személyzettel. (Manna.ro)

KOLOZSVÁRON A VOLT HÁZELNÖK. Szili Katalin a Babeş—Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatára látogatott. A politikust a rektori hivatalban fogadta Magyari Tivadar, a felsőfokú oktatási intézmény magyar tagozatának vezetője. A mintegy órás beszélgetésen Magyari Tivadar a vendéget és a kíséretében levő szakértőket, diplomatákat a magyar felsőoktatás jelenlegi helyzetéről, a magyar tagozat felépítéséről, gondjairól, a romániai felsőoktatás válságáról, az új oktatási programokról, magyarországi egyetemekkel való együttműködésről, az anyaországi támogatások lehetőségeiről tájékoztatta. (Szabadság)

LELTÁRI ÁRON ÉRTÉKESÍTENÉK. A szenátusban elfogadták azt a törvényváltoztatásra tett javaslatot, miszerint az állami pénzen épült lakásokat leltári áron lehet eladni. Valentin Iliescu, a Regionális Fejlesztési és Lakásügyi Minisztérium államtitkára az ülésen kijelentette, az eladásból befolyó pénzt csakis új lakások építésére használhatják fel azokon a településeken, ahol a tulajdonjogot átruházták. (Ziarul financiar)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2009-10-24: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Referendumrendelet
A kormány tegnap két határozatot fogadott el, amelyek lehetővé teszik, hogy az egykamarás parlament bevezetése érdekében az államelnöki referendumot a választások napján szervezzék meg — jelentette be Vasile Blaga, a közigazgatás ideiglenes minisztere.
2009-10-24: Közélet - x:

Székelyföld hazavárja fiait - Bodor János

A kovásznai központi parkban felállított ’56-os emlékműnél idén talán többen gyűltek össze emlékezni az 53 ével ezelőtti, a kommunista és szovjet hatalom ellen kirobbant magyar forradalomra, mint a korábbi években.