Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. október 29., csütörtök, Belföld
Két miniszter átment, négy nem

Megkezdte tegnap a Croitoru-kormányba jelölt miniszterek meghallgatását a parlament. Az új, 65 százalékos többség ugyan előre bejelentette, hogy nem fogja megszavazni a megbukott demokrata-liberálisok kívülállókkal feldúsított új csapatát, ám meglepetésre nem csak a külügy élére pályázó Bogdan Aurescu kapott kedvező véleményezést a törvényhozás szakbizottságaitól, hanem Vasile Blaga jelenlegi belügyér is.

Aurescu az SZDP támogatását bírja, a területfejlesztési és turisztikai tárca élére jelölt Blaga azonban az RMDSZ-honatyák szavazataival ment át a rostán (egyéni döntések voltak, előzetes egyezkedés nélkül — magyarázták). A legtovább Gheorghe Pogea pénzügyminiszter vizsgáztatása tartott, őt közel három órán keresztül faggatták, mielőtt leszavazták. Három társát rövidebben utasították el. Cătălin Predoiut az igazságügy, Adrian Rădulescut a mezőgazdaság, Mihai Şeitant pedig a munkaügy élére javasolta az államfő által kormányalakításra kért Lucian Croitoru. A szakbizottsági jelentéseknek csak konzultatív jellegük van, a végszót a plénum mondja ki, a szavazásra jövő szerdán kerül sor.

Tárgyalnak a készenléti hitelről

Megkezdte tegnap két hétig tartó tárgyalásait a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége, amely a készenlétihitel-megállapodás feltételeinek teljesítését tekinti át a romániai hatóságokkal. A hét elején Traian Băsescu államfő és Emil Boc miniszterelnök is elismerte, hogy az év végéig Románia feltehetően nem tudja teljesíteni a hitelegyezmény alapján rá háruló valamennyi kötelezettségét, ehhez ugyanis a parlamentnek még el kell fogadnia több jogszabályt, köztük a jövő évi költségvetést. A jelenlegi bizonytalan belpolitikai helyzet azonban egyelőre kérdésessé teszi ezeknek a sorsát. A tárgyalásokat hazai részről vezető Mihai Tănăsescu szerint a román fél esetleges mulasztásai ellenére nagy az esélye annak, hogy a hitelegyezmény érvényben maradjon, ,,nem jelenti a világ végét", ha a leszögezett ütemtervet nem sikerül hajszálpontosan teljesíteni. Románia márciusban kötött csaknem húszmilliárd euró értékű, két évre szóló többoldalú hitelmegállapodást a Valutaalap szervezésében. A mostani látogatástól függ, hogy lehívhatja-e a készenléti hitel harmadik, 1,5 milliárd eurós részletét. Az év végégig Romániának az Európai Bizottságtól is kellene még kapnia egymilliárd eurót. Az államfő arra figyelmeztette a pártokat, hogy amennyiben nem érkezik meg idén ez a pénz, az év utolsó hónapjaiban az állami bérek és nyugdíjak kifizetése veszélybe kerülhet.

Az első súlyos újinfluenza

Kórházban ápolják azt a bukaresti lakost, akinél az új vírus okozta influenza súlyos formában jelentkezett, az országban először. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint egy 31 éves tanítónőről van szó. A beteg kedden sürgősségi ápolásra szorult, de most már jobban van. Osztályában egy hétre felfüggesztették a tanítást. Kolozsváron is ápolnak egy szintén súlyos állapotú beteget, aki nemrég járt külföldön, a bukaresti tanítónő viszont helyben terjedő H1N1-vírussal fertőződött meg. Romániában a múlt héten figyeltek fel először a vírus helyi terjedésére, mikor olyan betegek jelentkeztek influenzás panaszokkal, akik nem jártak külföldön, és nem érintkeztek olyan személlyel sem, aki más országból érkezett. A hatóságok már Jászvásáron is kénytelenek voltak bezárni egy iskolát, miután a tanintézményben 20 gyerek és egy felnőtt fertőződött meg a H1N1-vírussal. Romániában eddig 441 személy lett újinfluenzás.

Honatyai nyugdíjak

Átlagosan 3610 lej havi juttatást kapnak a már nem aktívan dolgozó parlamenti képviselők és szenátorok — derül ki a pénzügyminisztériumnak az NLP kérésére készített jelentéséből. A dokumentum tartalmazza a kedvezményezettek számát, és hogy a kifizetések mennyi pénzt szívnak el a költségvetésből. A közzétett adatok szerint 2009 szeptemberében a nyugdíjra jogosultak száma 516 volt, a kiutalt átlagnyugdíj pedig 3610 lej. Ebből 2073 lejt a központi nyugdíjpénztár fizet, az állami költségvetés a maradék 1627 lejt finanszírozza. A hónap folyamán a volt honatyák összesen 1 962 760 lejt kaptak, ehhez az állami költségvetés 793 092 lejjel járult hozzá. A pénzügyminisztérium becslése szerint idén 21 666 969 lej nyugdíjban részesültek összesen a nyugalmazott törvényhozók.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 634
szavazógép
2009-10-29: Belföld - x:

Hírsaláta

VAN-E KÖZE BĂSESCUNAK HAJSZÁM TÁVOZÁSÁHOZ? Néhány napja ismét a politikai közérdeklődés középpontjába került Omar Hajszám, az egyetlen román terrorista, a 2005-ös újságírórablási história főszereplője.
2009-10-29: Közélet - x:

Antal Árpád a sepsiszentgyörgyi RMDSZ vezetője — Farcádi Botond

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester személyében új elnöke van tegnaptól az RMDSZ városi szervezetének, a tegnapi küldöttgyűlésen hivatalosan is beiktatták az új vezetőséget. Elnökségi tagokká Sztakics Éva alpolgármestert, Klárik Attila önkormányzati képviselőt és két fiatalt, Kelemen Éva Orsolyát, valamint Kelemen Szilárdot választották.