Hírsaláta

2009. október 29., csütörtök, Belföld

VAN-E KÖZE BĂSESCUNAK HAJSZÁM TÁVOZÁSÁHOZ? Néhány napja ismét a politikai közérdeklődés középpontjába került Omar Hajszám, az egyetlen román terrorista, a 2005-ös újságírórablási história főszereplője.

A Gardianul ugyanis közzétett egy, a bukaresti ügyészség épületében készült hangfelétel-átíratot, mely Constantin Degeratu tábornok, az államelnöki hivatal nemzetbiztonsági szakértője és Omar Hajszám beszélgetését rögzíti. Traian Băsescu azt állítja, a felvétel törvénytelenül készült, továbbá embere, Degeratu tábornok nem tartja hitelesnek a szöveg minden részletét. A beszélgetés legsokkolóbb mondata szerint az államfő felszólította Hajszámot, hogy gyermekestül hagyja el az országot. A román politikai hírmagyarázók szerint egyre világosabb lesz, Hajszám nem megszökött, hanem kiengedték az országból. (Realitatea)

ELADÓSODOTT ORSZÁG ÉS LAKOSSÁG. Nagymértékben megnövekedett a behajthatatlan hitelek aránya augusztus végére. A Román Nemzeti Bank által közzétett adatok szerint, a nyár végi 9,6 százalékos ráta közel háromszorosa a tavalyi 3,3 százalékosnak. Behajthatatlan hitelnek számít az, amely a kilencvennapos törlesztési késést meghaladja.

ÚJRA EGYÜTT. Visszaállítaná a parlamenti választások és az elnökválasztás egykori rendjét Traian Băsescu. Az államfő a Társadalmi Párbeszéd Csoport kerekasztal-beszélgetésén azt fejtegette: jó lenne, ha ismét egy időben szerveznék a választásokat. Véleménye szerint vagy a parlamenti képviselők négyéves mandátumát kellene meghosszabbítani egy évvel, vagy az öt évre választott elnökét megrövidíteni, a lényeg az, hogy a két megmérettetés egybeessen. Ezért — állította — akár arra is hajlandó lenne, hogy lemondjon egy évi elnökségről, természetesen, amennyiben novemberben újraválasztják.

BOC HAZAMENNE. Emil Boc ügyvivő miniszterelnök kolozsvári látogatása alkalmával kitérő választ adott azokra az újságírói kérdésekre, amelyek azt feszegették, mihez kezd, amikor majd lekerül a válláról az ország terhe. Többen arra kíváncsiak, hogy az egykori kolozsvári polgármester, aki Bukarestért hagyta el városvezetői tisztségét, visszakívánkozik-e ebbe a tisztségbe. Boc csak annyit mondott: bármikor szívesen tér vissza Kolozsvárra, hiszen ott a családja, és tanári katedra is várja a BBTE jogi karán. Azt már utódja, Sorin Apostu polgármester korábban leszögezte, nem fog visszalépni egykori főnöke javára, nem lesznek újabb választások Kolozsváron, hogy a hazatérő Boc visszaszerezhesse a 2008-ban fölényes győzelemmel megszerzett tisztségét.

ELNÖKI PROGRAMOK. Míg Băsescu az áfaemelésben látja a megoldást, Antonescu az egységes adókulcsot csökkentené drasztikusan. Geoană visszatérne a többlépcsős adórendszerhez. Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje szerint három szinten – az egyén, vállalkozások és önkormányzatok szintjén — kellene közbelépni a gazdasági válság hatásainak enyhítésére. (Gardianul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2009-10-29: Közélet - x:

Börtönbe a csalókkal! (Elnökválasztás)

A választási csalás gyakori emlegetése arra késztette a közigazgatási és belügyminisztériumot, hogy nagyszabású tájékoztatási kampányt indítson. Ennek témája: a törvénytelen szavazás börtönbe juttat.
2009-10-29: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Két miniszter átment, négy nem
Megkezdte tegnap a Croitoru-kormányba jelölt miniszterek meghallgatását a parlament. Az új, 65 százalékos többség ugyan előre bejelentette, hogy nem fogja megszavazni a megbukott demokrata-liberálisok kívülállókkal feldúsított új csapatát, ám meglepetésre nem csak a külügy élére pályázó Bogdan Aurescu kapott kedvező véleményezést a törvényhozás szakbizottságaitól, hanem Vasile Blaga jelenlegi belügyér is.