Málnás községA falusi ipar bemutatása

2007. augusztus 23., csütörtök, Faluvilág

Az Óriáspince-tetőn egy zalánpataki százesztendős tehénszekéren két élő és egy holt iparág termékeit láthatta a nagyszámú közönség: a málnásfürdői botosi kőbánya termékeit, innen származnak a község ajándékaként a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának helyszínén elhelyezett hatalmas ,,történelmi és közigazgatási mérföldkövek" is, melyeken településeink neveit és írásos említésük évszámát örökítették meg a faragók.

Még élő ipar Zalánpatakon a faszén égetése is. Lenn, a Nyíres patak völgyében most is füstölögnek a baksák, kékesszürke, jellegzetes füstjük elárasztja esténként a ,,Tekse patak völgyületét". Az egykori üvegipar termékei már csak muzeális gyűjteményekben láthatók Karácsony Zoli bácsi lakásásán, s minden bizonnyal majd az eljövendő falusi turizmus keretében a helybeli állandó jellegű hutakiállításon. Ipari szinten palackozzák ebben a községben a borvizet, és sűrítik a természetes eredetű szén-dioxidot.

— Volt a szekéren szőttes is, kerekesmesterek régi munkái, még sok évtizedes háromágú favilla is — jegyezte meg Kasléder József polgármester —, de volt ott szarvashúsból készült ízletes pörkölt, hogy előre jelezze az októberben sorra kerülő vadásznapokat, hatalmas méretű, kitömött kárpáti medve, mellyel százak óhajtottak fényképet készíteni, és kedvet csiholó zene, melyet hegedűvel és tangóharmonikával Fábián Béla és Préda Jenő biztosított.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 525
szavazógép
2007-08-23: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Kis erdőbirtokosság nagy gondjai (Maksa)

Nem egyszer volt már szó e lap oldalain, hogy a kis területtel és a diktatúra évtizedei alatt ,,leélt" erdőkkel rendelkező, kevés vagyonú közbirtokosságoknak mily nehéz a túlélés. Ilyen hajóban szenved több orbaiszéki falu, Szacsva is, s ezek közé tartozik a maksai birtokosság, amely egykori vagyonának, bizonyító papírok hiánya miatt, csak egy részét bírja. Nem könnyű megyeszerte megértetni a tagsággal azt, hogy ha pillanatnyilag nem is hoz semmi hasznot a birtok, vagy csak kevéskét, meg kell tartani az ősök szerezte javakat, nem szabad elfecsérelni.
2007-08-23: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Emlékkopját állítottak Bodokon (Oltfej)

A községközpont és Oltszem a Há­romszéki Magyarok Világtalálkozója keretében közösen tartotta pénteken a települések napját. T. Egyed Sándor oltszemi református lelkipásztor hirdette az ünnepi igét. Az emlékparkban Fodor István bodoki polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd koszorúztak az emlékműnél.