Gyermekek a világtalálkozón

2007. augusztus 23., csütörtök, Faluvilág

A bölöniek régi ismerőse, Földes István autóbusznyi tápiószentmártoni iskolásgyermekkel érkezett nyolcszáz kilométerről az erdővidéki községbe, közülük majdnem senki nem járt még Erdélyben. ,,A barátkozás, ismerkedés szuperül sikerült — mondta egy bölöni tanuló —, ajándékot kaptunk, ajándékot adtunk, levelezni már csak interneten fogunk, mert lejárt a borítékos-bélyeges kapcsolatok divatja. Hamarosan nálunk is lesz internetklub!"

Harmincöt vakációzó tanuló felnőttek kíséretében ismerkedett Háromszékkel, Brassó környékével, a Gyimesekkel és Székföldjével, Előpatakkal, a borvizekkel, Hidvég és természetesen Bölön történetével. A község központjában, az Erzsébet-parkban tiszteletükre ropta a táncot a helybeli Kék Virág táncegyüttes, élén tehetséges ifi mesterükkel, Akácsos Zsolttal. Fazakas Mónika jegyző és Kovács Mihaela tanítónő gazdag műsort szervezett a vendégek számára. A tápiószentmártoniak hamar bekeveredtek a táncosok közé, tanulták a székely tánclépéseket, majd meglátogatták a bölöni unitárius templomvárat, ahol t. Kozma Albert bölöni lelkész a múltban-jelenben kalauzolta őket, Fazakas Mónika színes diapozitívsoraival mutatta be a települést.

Kiemelkedő momentuma volt a látogatásnak a demokrácia eszméivel való ismerkedés. Csodálkoztak is a vendégek, hogy ennek a szellemét annak idején éppen a falu nagy szülötte, Bölöni Farkas Sándor hozta be Erdélybe. Róla Akácsos Pál tanár beszélt, a szentmártoniak koszorúztak.

Harangszóra éhes lett a fiatalság, ízlett is Ferencz Katalin főztje. Aztán négy díszes lófogat állott elő, székelyruhás lányok és fiúk ültették maguk mellé a ,,magyar gyerekeket", falunéző következett: Alszeg, a bölöni halastavak, Bölönpatak, a pisztrángtenyészet. Bölön állandó táborozóhelyén kötöttek ki, ismerkedtek a lomblevelű erdőkkel, a csobogó patakokkal, a borvízforrásokkal, az erdő kincseivel, gombákkal, vadvirágokkal. A szórakozást a méta, a számháború, a kacagtató közmondások licitje, majd a vacsorát az esti tábortűznél közös éneklés és címcsere követte.

Földes Istvánnak, a Pro Concordatia Populorum Lovagrend romániai főprefektusának édesanyja tápiószentmártoni, ez volt egyik indítéka, hogy ennek a Pest megyei településnek gyermekeit — koronás uniformisba öltöztetve — hozta el Bölönbe. Nagy volt az öröm, amikor a bölöni gyerekek is magukra öltötték az Apáczai könyvkiadó emblémájával ékített hófehér pólókat, nadrágokat és sapkákat, melyeket Földes az UNICEF nagyköveteként adott át. Ők hozták az ajándékcsomagokat is, melyeket a vetélkedőn jeleskedő gyerekeknek szántak. Földes a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Alapítvány elnökeként húsz éve végzi a karitatív munkát. Már a diktatúra éveiben könyvszállítmánnyal érkezett Sepsiszentgyörgyre.

— Továbbra is jelentős módon akarjuk támogatni a Kárpát-medence rászoruló gyerekeit, a hátrányos helyzetűeket táboroztatni fogjuk — nyilatkozta Földes, mindenki Duna Pistije. — Ilyen táborban már a bölöni gyerekek is részesültek. Juttatunk könyveket, tanfelszereléseket, gyógyszereket. Mi nem teszünk különbséget gyerek és gyerek között: támogatjuk a romát, a románt is. Itt, ezen a vidéken a gyerekek ezrei szorulnak különféle segélyekre, támogatásokra.

— Két évvel ezelőtt voltunk még Bölönben — tájékoztatott Tóth János Tápiószentmárton polgármestere —, mikor a Sziszi-mellszobrot avattuk. A szobor alkotója, Szebestyén Benedek nyugalmazott tápiószentmártoni református lelkipásztor előbb nálunk készített szoborportrékat egy emlékpark számára. Nos így, a mi vonalunkon került Erzsébet szobra is annak idején Bölönbe.

— Kérem, mondjon néhány szót Tápió­szentmártonról.

— Pest megye délkeleti részén terül el, 5400 lakosú nagyközség Cegléd közelében, ahol Dózsa utolsó nagy beszédét tartotta. Verbőczy-birtok volt az egész vidék. Zömében katolikus vallásúak, evangélikusok, reformátusok lakják. Nincs iparunk, a mezőgazdaságból él a nép, akárcsak eddig, de sok munkás ingázik Pestre és Ceglédre, Jászberénybe, Nagykátára. Leghíresebb ,,szülöttünk" a Kincsem nevű csodakanca. Ötvennégy versenyen indult. Egyetlen olyan ló tehát, amely minden versenyét megnyerte, melyen elindult! Csontváza ott van a mezőgazdasági múzeum épületében, a pesti Vajdahunyad várában.

Földes István elmondta, örömére szolgál, hogy ez a maréknyi gyerek eljutott a találkozó színhelyére, részese volt a települések rendezvényének. ,,Nem minden a pénzen múlik — mondta. — Mi például pénzt nem is adományozunk soha, csak tárgyakat, ajándékokat. Nem mindig pénzen múlik egy-egy rendezvény sikere, hanem a közös akaraton, a közös összefogáson. Egy nemes és jó ügy érdekében még a jó embereket meg lehet mozgatni. Főleg azokat az embereket, közösségeket támogatjuk, akik magukért is szeretnének valamit tenni. Legyen kétoldalú ez a kapcsolat."

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 527
szavazógép
2007-08-23: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Emlékkopját állítottak Bodokon (Oltfej)

A községközpont és Oltszem a Há­romszéki Magyarok Világtalálkozója keretében közösen tartotta pénteken a települések napját. T. Egyed Sándor oltszemi református lelkipásztor hirdette az ünnepi igét. Az emlékparkban Fodor István bodoki polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd koszorúztak az emlékműnél.
2007-08-23: Család - Iochom István:

Nagycsaládosok a Vajdaságban

Beszélgetés Krizsán Vilmossal, a Vajdasági Nagycsaládosok Szövetségének elnökével
Augusztus közepén több mint egy hetet töltött Erdélyben Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládosok Szövetségének elnöke. Első állomáshelye Nyárádszereda volt, ahol az Erdélyi Családegyesületek Szövetsége által szervezett sportvetélkedőn vett részt. Ezt követően Marosvásárhelyen, Üvegcsűrön és Csíkszeredában az ottani családszervezetek elnökeivel találkozott, ismerkedett a helyi egyesületek munkájával. A vajdasági Adán lakó Krizsán Vilmos Boldizsár Béla meghívására érkezett Felső-Háromszékre.