Átalakul az EMNT

2009. október 31., szombat, Közélet

Széles merítésű, civil-politikai mozgalomként definiálja újra önmagát az EMNT, vagyis az autonómiáért mint politikai célért civil eszközökkel küzd a továbbiakban — jelentette ki Toró T. Tibor alelnök tegnap. Mint elmondta, jelen pillanatban is folyik a területi szervezetek újjáalakulása.

Az EMNT-t két elv szerint szervezik: egyrészt megmarad a területi elv (tehát minden régióban megalakítják az EMNT-fiókokat), ugyanakkor érvényesíteni szeretnék a szakmai-ágazati elvet is: szakbizottságokat hoznak létre, amelyek keretet biztosítanak azon erdélyi értelmiségiek, véleményformálók számára, akik elkötelezettek az erdélyi magyar nemzetrész háromszintű autonómiájának ügyében. Toró hangsúlyozta: az EMNT nem egy újabb párt — nem hierarchikus módon ugyan, de valamilyen módon a pártpolitika fölé helyezkedik. Arra törekednek, hogy a témaválasztás, a szervezet tekintélye, illetve az, hogy hiteles emberek legitim kérdéseket képviselnek, oda vezessen, hogy a politikusok ne tudják zárójelbe tenni, megkerülni az EMNT által felvetett problémákat. Tőkés László kiemelte, hogy az EMNT nem a pártokkal szemben szerveződik, hiszen mindkét magyar pártból vannak tagjai. Az EMNT plenárisát november 7-én Kolozsváron szervezik meg, ezen a köldöttek döntenek a szervezet jogi személyiségéről, az új struktúráról, főbb programokról, és új elnökséget választanak a következő évre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2872
szavazógép
2009-10-31: Közélet - x:

Döntéshozó és végrehajtó ellentétek — Farkas Réka

Megkerülte a szekér a lovakat, és ez nem vezet jó irányba — hangsúlyozta Gazda Zoltán MPP-s tanácstag, aki kifogásait fogalmazta meg Antal Árpád polgármester autoriter magatartása kapcsán.
2009-10-31: Belföld - x:

Hírsaláta

ITT A SERTÉSINFLUENZA. Bukarestben, Iaşi-ban és Ploieşti-en aggasztó méreteket öltött az új influenza gyors terjedése. Románia egymillió adag oltóanyagot kénytelen vásárolni, mert a hazai vakcina még nem készült el. Ráadásul meg sem kezdték a szokásos őszi influenza elleni oltást, ami pedig nagyban mérsékelhetné a járvány agresszív terjedését. Romá­nia nem áll jól a világjárvány elleni intézkedések terén sem, a hazai oltóanyag hat helyett egyetlen törzs ellen véd majd. Szakemberek szerint ilyen körülmények között nagy és súlyos járványra kell számítani az országban. (Gândul)