Hírsaláta

2009. október 31., szombat, Belföld

ITT A SERTÉSINFLUENZA. Bukarestben, Iaşi-ban és Ploieşti-en aggasztó méreteket öltött az új influenza gyors terjedése. Románia egymillió adag oltóanyagot kénytelen vásárolni, mert a hazai vakcina még nem készült el. Ráadásul meg sem kezdték a szokásos őszi influenza elleni oltást, ami pedig nagyban mérsékelhetné a járvány agresszív terjedését. Romá­nia nem áll jól a világjárvány elleni intézkedések terén sem, a hazai oltóanyag hat helyett egyetlen törzs ellen véd majd. Szakemberek szerint ilyen körülmények között nagy és súlyos járványra kell számítani az országban. (Gândul)

KÉSZ LEÉGÉS. Eddig sem állt jól anyagiak terén a vasút, de mert december elsejétől kártérítés jár az vasúttársaság (CFR) utasainak, ha késik a vonat, megjósolhatjuk, hogy beüt a krach a vasúti személyszállításnál. Egy-két óra késés után a jegy árának egynegyedét köteles megtéríteni a vasúttársaság, ha ennél is nagyobb a csúszás, a viteldíj fele illeti a károsultat. Hát lesz, amit fizetniük. (Ziare.com)

KÖTELEZŐ HPV-OLTÁS. A tizenhárom éves kislányokat szülői beleegyezés nélkül oltják be a méhnyakrákot okozó humánpapilóma-vírus (HPV) ellen — jelentette be Adrian Streinu-Cercel, az egészségügyi minisztérium államtitkára. — Nem kérünk engedélyt az oltás beadásához, a kampány úgy zajlik majd le, mint bármely más oltás esetében: egy nappal korábban bejelentjük az oltási szándékot, aki betegség miatt hiányzik, az később kapja meg. Azt fontolgatjuk, hogy a tavaly be nem oltott kislányokra is terjesszük ki a programot — fejtette ki az államtitkár. Elmondta, Romániában riasztóan magas a méhnyakrákos megbetegedések száma, kezelésükre az egészségügyi minisztérium évente hatvanmillió eurót költ. (Transindex.ro)

BATTONYAI ROMÁNÜLDÖZÉS. Aljas provokációnak nevezte Karsai József, Battonya szocialista polgármestere azt, hogy betörték a városban egy román állampolgár házának ablakát, és gyalázkodó iratot dobtak be a postaládájába. Az eset szombatra virradóra történt; Marian Crişan aradi üzletember a postaládájában talált egy lapot, rajta Nagy-Magyarországot ábrázoló térkép, melyre valaki azt írta: ,,Ti szemét románok, nem volt nektek elég Erdély, még erre a kis megmaradt területre is betörtök?! Addig nem nyugszunk, míg a Kárpátokon belül románok fognak élni. Honvédelmi csoport." Karsai József az MTI-nek azt mondta, a városban több száz éve él békében a magyar, a szerb és a román nemzetiség. Úgy fogalmazott: még a nagyapjától sem hallotta, hogy valaha ilyen előfordult volna. Tájékoztatása szerint a Romániából Battonyán ingatlant vásárlók fele magyar, a másik fele pedig ,,olyan román, aki szereti a magyarokat".

VAJON IGAZ-E? Emil Constantinescu volt államfő azt állítja az Adevărulnak adott interjúban, hogy Doina Cornea kommunistaellenes aktivistát gyakorlatilag letartóztatták a forradalom után, és két akkori hadnagy őrizte az egyik bukaresti kaszárnyában: Eugen Bejinariu, jelenleg képviselő és a szintén politikus Gabriel Oprea, aki az SZDP színeiben pár hétig belügyminiszter volt a Boc-kormány indulásakor.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2009-10-31: Közélet - x:

Átalakul az EMNT

Széles merítésű, civil-politikai mozgalomként definiálja újra önmagát az EMNT, vagyis az autonómiáért mint politikai célért civil eszközökkel küzd a továbbiakban — jelentette ki Toró T. Tibor alelnök tegnap. Mint elmondta, jelen pillanatban is folyik a területi szervezetek újjáalakulása.
2009-10-31: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

A hitelhez költségvetés kell
Csak akkor kapja meg az esedékes hitelrészletet Románia, ha december közepéig elfogadja a jövő évi költségvetést, a puszta ígéretek nem elegendőek — figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF).