Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. október 31., szombat, Belföld
A hitelhez költségvetés kell

Csak akkor kapja meg az esedékes hitelrészletet Románia, ha december közepéig elfogadja a jövő évi költségvetést, a puszta ígéretek nem elegendőek — figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A 2010. évi állami költségvetést december közepéig el kell fogadni, amikor az IMF igazgatótanácsa elé kerül a hitelfolyósítás folytatásának a kérdése — hangsúlyozta tegnap Mihai Tănăsescu főtárgyaló. Amennyiben hat héten belül nem lesz költségvetés, nincs pénz — nyomatékosított. Románia márciusban kötött csaknem húszmilliárd euró értékű, két évre szóló többoldalú hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalap szervezésében. Eddig közel hétmilliárd eurót vett fel, decemberben 1,5 milliárd eurós részletre pályázik.

Csökkenhetnek a bérek, nyugdíjak

A gazdasági válság enyhüléséig az is előfordulhat, hogy az állami béreket és nyugdíjakat csak részben fizetik ki — nyilatkozta Theodor Stolojan. A D-LP alelnöke szerint ez akkor következhet be, ha a jövő évi költségvetést nem fogadja el idejében a parlament, a nemzetközi pénzintézetek ugyanis már nem bíznak Románia teljesítőképességében. Emil Boc ezt rögtön cáfolta, szerinte lesz pénz az alkalmazottaknak, nyugdíjasoknak.

Kölcsönt vesz fel a pénzügy

Hatmilliárd lej értékben adna el állampapírokat novemberben a pénzügyminisztérium. Ebben a hónapban lejárnak a régebben 2,6 milliárd lej értékben kibocsátott értékpapírok. Románia kifizetési gondokkal küzd, mert a külföldi hitelek részleteinek kifizetését elhalasztották. Így a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és a Világbank kölcsöneit csak novemberben, legkésőbb decemberben folyósítják. Az államkincstár októberben 2,52 milliárd lej értékben adott el állampapírt, és hétmilliárd lej értékben jártak le régebben kibocsátott papírjai.

Veszteséget hozott az átalányadó

Százmilliós veszteséget okozott az állami költségvetésnek az idén tavasszal bevezetett átalányadó. Szeptemberig 112 000 cég függesztette fel a tevékenységét, ennek következtében 56 000 személy vált munkanélkülivé. Közel 26 000 céget bezártak, a kis- és középvállalkozások tanácsának számításai szerint emiatt 300 millió lejtől esett el az állam, miközben az átalányadóval 200 millió lejes bevételt ért el.

A szekus módszerek maradtak

Tőkés László tegnap nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy a hatóságok Ivan Gasparovic szlovák államelnök látogatásakor megakadályozták az Erdélyi Magyar Ifjak Bihar megyei szervezetének nagyszalontai tüntetését. Az EMNT elnöke emlékeztetett: a fiatalok a szlovák államnyelvtörvény ellen akartak fellépni, de civil ruhás rendőrök mondvacsinált okokra hivatkozva (közúti baleset ürügyén) órákon át fogva tartották őket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2009-10-31: Belföld - x:

Hírsaláta

ITT A SERTÉSINFLUENZA. Bukarestben, Iaşi-ban és Ploieşti-en aggasztó méreteket öltött az új influenza gyors terjedése. Románia egymillió adag oltóanyagot kénytelen vásárolni, mert a hazai vakcina még nem készült el. Ráadásul meg sem kezdték a szokásos őszi influenza elleni oltást, ami pedig nagyban mérsékelhetné a járvány agresszív terjedését. Romá­nia nem áll jól a világjárvány elleni intézkedések terén sem, a hazai oltóanyag hat helyett egyetlen törzs ellen véd majd. Szakemberek szerint ilyen körülmények között nagy és súlyos járványra kell számítani az országban. (Gândul)
2009-10-31: Közélet - x:

Külföldi hírek — Simó Erzsébet

Csehország kapott is, meg nem is
Lezárult a Lisszaboni Szerződés körüli vita. Az EU nem adott semmit, Csehország mégis úgy érezheti, hogy kapott valamit. Klaus elnök eredetileg a Beneš-dekrétumok védelmét akarta beillesztetni a szerződésbe, végül csak egy ígéretet kapott, hogy a jövőben esetleg kérheti országa mentességét az alapjogi charta alól.