Hírsaláta

2009. november 5., csütörtök, Belföld

ÁLOM. Markó Béla szerint Románia akkor járna jól, ha német miniszterelnöke és magyar államfője lenne. (ÚMSZ)

NEM KELL FÉLNI AZ ÚJINFLUENZA-JÁRVÁNYTÓL. Amennyiben az A típusú H1N1 vírus a jelenlegi ütemben terjed, Romániában 350—750 áldozatot szedhet, viszont ha széles körben is terjedni kezd, 3—5 hónapon belül 75 000 személy is belehalhat a kórba — mondta Molnár Géza, a járványtani egyesület vezetője. Hozzátette, nem kell azonban a lakosságot ezekkel az adatokkal ijesztgetni, tekintettel arra, hogy eddig egyetlen sertésinfluenza okozta halálesetet sem jegyeztek az országban. Molnár meggyőződése, hogy az egészségügyi rendszer a járványtani hálózat révén megbirkózik a sertésinfluenzával. Hozzátette, a Cantacuzino Intézet betartotta a gyártási technológiát az oltások előállításakor, így ezek segítségével sikeresen megfékezhető a járvány terjedése. (Realitatea)

MEGBÉNULHAT AZ ÉLET. Azzal gyanúsította Traian Băsescu az egészségügyi minisztériumot, Adriean Videanut és Adrian Sterinu-Cercelt, hogy apokaliptikus adatok nyilvánosságra hozatalával akarták elérni, hogy versenytárgyalás nélkül hozzanak be újinfluenza-ellenes oltóanyagot. Igaz, arról már nem beszél, hogy a járvány vészesen terjed, s a legnagyobb veszélynek kitett rétegeket épp védőoltással lehetne megmenteni a megbetegedéstől, s arról sem, hogy a hazai védőoltás gyermekeknek szánt változata jövő év első negyedében kerülhet piacra. A járvány már most is az iskolákban terjed leginkább, a gyermekektől elkaphatják majd a pedagógusok, a szülők, nagyszülők, s a kór terjedése megállíthatatlanná válik. A nemzetközi prognózisok szerint nem a halálos áldozatok száma az ijesztő, hanem a tömeges megbetegedés gazdasági, társadalmi életre gyakorolt hatása. (Realitatea)

KÉTSZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉS LEHET. A Fitch új előrejelzése szerint Románia akár 2 százalékkal is növelheti a GDP-jét jövőre. A hitelminősítő cég várakozása az eddigi legoptimistább, a Moody’s például csak 1,2 százalékos növekedésre számít. Szakértők szerint amennyiben az új kormánynak koherens gazdaságserkentő programja lesz, a kétszázalékos növekedés vlósággá válhat. (Ziarul Financiar)

SZÉP HELÉNA ÉS AZ ELNÖK. Elena Udrea, akit a hazai lapok Trójai Szép Helénaként emlegetnek, Cotroceni Zeuszá­nak, Traian Băsescunak az Achilles-sarka. A hölgy eddigi sűrű és kritikátlan szerepvállalása során nagyon ellentmondásos hatást váltott ki, de főként az utóbbi hónapokban nagyon sokat ártott az államfőnek, állítólag jelenlegi, csak 30 százalékra becsült eredményéhez is köze van a szépasszonynak. (Cotidianul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2009-11-05: Közélet - x:

Parlamenti nyilatkozat a költségvetésért

Egyhangúlag fogadták el a honatyák a parlament két házának tegnapi együttes ülésén azt a politikai nyilatkozatot, amelynek értelmében kérik a kormányt, mielőbb mutassa be a jövő évi költségvetést és a társadalombiztosítások költségvetésének törvényét.
2009-11-05: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Új influenza már Hargita megyében is
Tegnap délután a szomszédos Hargita megyében is regisztrálták az első két új influenzaesetet. Az egyik áldozat egy tizenkettedik osztályos diáklány, a másik a Hargita Megyei Művelődési Központ egyik alkalmazottja. Közben országszerte 707-re emelkedett az influenzás megbetegedések száma, közülük 209-en részesülnek jelenleg orvosi ellátásban — közölte tegnap Emil Boc ügyvivő kormányfő.