Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. november 5., csütörtök, Belföld

Új influenza már Hargita megyében is

Tegnap délután a szomszédos Hargita megyében is regisztrálták az első két új influenzaesetet. Az egyik áldozat egy tizenkettedik osztályos diáklány, a másik a Hargita Megyei Művelődési Központ egyik alkalmazottja. Közben országszerte 707-re emelkedett az influenzás megbetegedések száma, közülük 209-en részesülnek jelenleg orvosi ellátásban — közölte tegnap Emil Boc ügyvivő kormányfő.

Újabb AH1N1-es fertőzéseket észleltek tegnap Iaşi, Suceava, Galac, Vaslui, Botoşani megyében, több iskolát be kellett zárni. A kabinet tegnapi ülése után Boc bejelentette: a Cantacuzino Intézet 1,3 millió adag oltást állított elő eddig, a lakosság beoltása november 26-án kezdődik. Arról is döntöttek, hogy a gyermekek részére sürgősen 500 000 dózis oltást vásárolnak külföldről, mivel a kiskorúak számára az intézet csak jövőtől gyárt majd oltóanyagot. Megduplázzák az oltások számát is: idén ötmillió dózis gyártását tervezik, jövőre ugyanennyit állítanak elő. A tízmillió adag előállításának összköltsége mintegy 42 millió lej.

Magyarok tüntettek Kolozsváron

Több mint kétszáz magyar személy fejezte ki tiltakozását tegnap a felújított kolozsvári főtér átadási rendezvényén az ellen, hogy a rendezvénysorozatból teljes mértékben hiányoztak a magyar vonatkozású programpontok: Sorin Apostu polgármester mellőzte a magyar lakosságot, nem hívtak meg magyar felszólalókat, és magyar nyelvű plakátok, meghívók sem készültek. A tiltakozók hátat fordítottak a polgármesternek, amikor ez átvágta az avatószalagot, és arccal a Mátyás-szobor felé fordultak. A több mint 200 magyar — az RMDSZ, az EMNT és a magyar civil szervezetek képviselői — a Mátyás-szobor előtt gyűlt össze, ,,Elárultak minket, azt várják, hogy tapsoljunk", ,,Múlt, jelen, jövő", ,,Csendes asszimiláció" feliratú plakátokat tartva. Ez utóbbi plakát két nyelven, románul és magyarul íródott, a román szöveg betűi feketével, a magyar szövegé piros-fehér-zölddel. Az eseményen részt vett Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári konzulja, aki kijelentette, jobban tetszett neki a Főtér a felújítás előtt. Sorin Apostu polgármester szerint a város történelmében fontos pillanat a rehabilitált főtér avatása. A városvezető nem volt hajlandó szóba állni a magyar tüntetőkkel, és azzal vádolta őket, hogy kampánycélokra használták fel az ünnepséget. A főtér rehabilitálási munkálatai májusban kezdődtek el: kikövezték a teret, padokat és korszerű lámpaoszlopokat helyeztek el, illetve egy szökőkutat is építettek.

Nem alkotmányellenes a bérezési törvény

Nem ütközik az ország alaptörvényébe az állami alkalmazottak egységes bérezésére vonatkozó jogszabály és az állami ügynökségek átszervezéséről rendelkező törvény — döntött tegnap az alkotmánybíróság. Az oktatási törvény ügyében nem sikerült dűlőre jutniuk a bíráknak, ezért november 18-án újratárgyalják a jogszabályt. Mint ismeretes, mindhárom reformtörvényt felelősségvállalással fogadta el a Boc-kabinet, az egységes bérezési törvény kapcsán az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt pedig nem szavazta meg a parlament. Ezt követően döntöttek úgy a liberálisok, hogy mindhárom jogszabályt az alkotmánybíróságon fellebbezik meg. Az óvásnak köszönhetően a kabinet egyelőre letett azon szándékáról, hogy a költségvetési megtakarítások érdekében tíznapos fizetetlen szabadságra küldje az állami alkalmazottakat, amint ez az állami ügynökségek átszervezésére vonatkozó jogszabályban szerepelt. A törvényeket tegnap esti nyilatkozata szerint ma hirdeti ki Traian Băsescu.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2009-11-05: Belföld - x:

Hírsaláta

ÁLOM. Markó Béla szerint Románia akkor járna jól, ha német miniszterelnöke és magyar államfője lenne. (ÚMSZ)
2009-11-05: Közélet - x:

Felfüggesztették a látogatást a kórházakban - Fekete Réka

Tegnaptól teljes látogatási tilalmat vezettek be a kórházakban, az osztályokat lezárták, a betegek hozzátartozói csak a szolgálatos személyzet révén érintkezhetnek a családtagokkal.