A Szent Korona a nemzet egységét és az állam folytonosságát testesíti meg

2007. augusztus 23., csütörtök, Világfigyelő

Lehet arról vitatkozni, hogy az Országházban vagy a budai Várban lenne a legjobb helyen a Szent Korona, de nem lehet csak királyi jelképként tekinteni az ereklyére — mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke tegnap az Országházban tartott sajtótájékoztatóján. Ugyanis Gyurcsáy Ferenc miniszterelnök mélyen ellenzi, hogy a parlamentben álljon a királyi korona.

,,Azon lehet vitatkozni, hogy a Szent Korona méltó helye esetleg a királyi Vár lehet, vagy a parlament. De az még a méltóságán belül van. Viszont, ha valaki csupán királyi szimbólumnak nevezi, akkor az már degradálása a Szent Koronának" — hangsúlyozta Harrach Péter. A a politikus elmondta: akkor lenne aktuális az a kérdés, hogy a budai Várban helyezzék el a koronát, ha ott méltó helye lenne, és a szimbólum szerepét betölthetné, pillanatnyilag azonban az Országház épülete erre a legalkalmasabb. Ugyanakkor Harrach Péter szerint a kormány nem tervezi, hogy a Nemzeti Múzeumba helyezi vissza a koronát. A KDNP alelnöke hangsúlyozta: a Szent Korona az állam folytonosságának, illetve az állam függetlenségének a megtestesítője, nem pedig a királyság jelképe, ahogy azt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondta kedden Angela Merkel német kancellárnak.

A kancellári látogatás egyik programpontja a Szent Korona megtekintése volt. A magyar kormányfő az ereklye mellett állva — a Hír TV tanúsága szerint — azt mondta Angela Merkelnek: ,,Az az igazság, hogy én mélyen ellenzem, hogy itt van. Szerintem ez a parlament a köztársaság parlamentje, és nincs ok a királyság jelvényét idehozni. A jobboldali kormány és Orbán miniszterelnök úr úgy döntött, hogy ezt idehozza. Mi meg nem akartuk elvinni, mert az nem szép, hogy hozzuk meg visszük. Akkor maradjon itt."

Harrach Péter szerint ,,ma, amikor a nemzet egységét és a nemzeti öntudatot kellene erősíteni, felelőtlenség ilyen kijelentést tenni, ami a nemzeti öntudatot rombolja, tárgyi tévedéseket tartalmaz, és a nemzet egységét is veszélyezteti". Az ellenzéki politikus szerint fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a Szent Korona a nemzet egységét és az állam folytonosságát testesíti meg, ezt ugyanis sokan nem tudják ma Magyarországon. Kérdésre válaszolva Harrach Péter azt mondta: ez olyan megnyilvánulás volt, amely súlyosabb, mint egy nyilvánosság előtt elmondott beszéd, és jóval több, mint egy négyszemközti beszélgetés.

A Szent Koronát 2000. január 1-jén szállították át a Magyar Nemzeti Mú­zeumból a parlamentbe. Erről egy 1999 decemberében elfogadott törvény rendelkezett. A jogszabály szerint ,,a Szent Korona a magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklyeként él a nemzet tudatában és a magyar közjogi hagyományban".

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-23: Közélet - x:

Halálos baleset

A brassói kórház sürgősségi osztályán elhunyt az a 89 éves szentkatolnai vak hölgy, aki tegnap reggel fél kilenckor fehér bot nélkül át akart kelni a községet átszelő megyei úton. A nénit egy 22 éves sepsiszentgyörgyi nő gázolta el. A közlekedésrendészet nem szándékos emberölés gyanújával folytatja a kivizsgálást — közölte a rendőr-főkapitányság sajtóirodája. (sz.)
2007-08-23: Világfigyelő - x:

Kóka János szerint az autonómia és a kollektív jogok kérdése nem időszerű

Az új liberális nemzetpolitika célja az, hogy a magyarság együvé tartozása valódi közösséget jelentsen, aminek megvalósítása komoly kihívás, ugyanis Kelet-Európában az emberi jogokért, a kulturális hagyományok és az anyanyelv ápolásáért még ma is kitartóbb küzdelem szükséges, mint másutt. Ezt a gondolatot fejtette ki Kóka János, a Szabad Demokrata Szövetség (SZDSZ) elnöke az Új Magyar Szónak adott interjújában.