Kóka János szerint az autonómia és a kollektív jogok kérdése nem időszerű

2007. augusztus 23., csütörtök, Világfigyelő

Az új liberális nemzetpolitika célja az, hogy a magyarság együvé tartozása valódi közösséget jelentsen, aminek megvalósítása komoly kihívás, ugyanis Kelet-Európában az emberi jogokért, a kulturális hagyományok és az anyanyelv ápolásáért még ma is kitartóbb küzdelem szükséges, mint másutt. Ezt a gondolatot fejtette ki Kóka János, a Szabad Demokrata Szövetség (SZDSZ) elnöke az Új Magyar Szónak adott interjújában.

Kóka úgy véli: soha ennyi lehetőség nem nyílt még a magyar közösségek számára, hogy saját életüket újrafogalmazzák. Az internet, a digitális világ, az új média eszközei sokszorosára tágíthatják a magyarság kulturális terét — fogalmazott az SZDSZ elnöke, aki szerint befogadó, szabadságszerető, toleráns, sokszínű, hagyományait ápoló, de jövőbe tekintő közösség élménye lehet a legnagyszerűbb kapocs az európai magyarok között. ,,Nemzetpolitikai elképzeléseink — egyebek között — az új helyzethez való alkalmazkodást kívánják segíteni" — tette hozzá a politikus. Szerinte néhány évvel ezelőtt valóban az autonómia és a kollektív jogok lehettek a legfontosabb kérdések, de Románia és Magyarország európai uniós tagsága után ezek ,,nem igazán időszerűek". Rámutatott: a világ körülöttünk gyökeresen megváltozott, és ezért nemcsak új válaszokra, hanem más kérdésfelvetésre van szükség. ,,A kérdés ma az, hogyan tudjuk mindenki számára biztosítani az emberi szabadságjogok kiteljesedését, és hogyan tudjuk újrafogalmazni és őrizni a magyar nemzeti identitást az unión belül" — fogalmazott az SZDSZ elnöke, aki hangsúlyozta: ha európai kontextusba helyezzük a kérdést, akkor már nem csak a határon túli magyarok helyzetéről kell beszélnünk, hanem az egész magyarságról, beleértve a Magyarorszá­gon élő magyarokat is, hiszen az EU-ban kisebbségben vagyunk. ,,A magyar nyelvet az EU-ban összesen 13—14 millió ember beszéli. Az igazi kérdés az, hogy ebből a hátrányból hogyan tudunk előnyre szert tenni. Ezért nagyon fontos a felelősségteljes, nem provokatív politizálás" — mondta Kóka. Arra a kérdésre, hogy az új liberális nemzetpolitika mennyire találkozik vagy sem a szocialisták, illetve a magyar kormány nemzetpolitikájával, Kóka elmondta: saját általános politikájukat — s ez vonatkozik a nemzetpolitikára is — nem valamelyik párttal szövetségben, vagy épp annak ellenében alakítják ki. Ugyanakkor nem fognak lemondani arról, hogy nyíltan hangsúlyozzák — adott esetben határon túli vonatkozásban is —, hogy mivel nem értenek egyet. ,,A liberálisok többsége például nagyon rossz döntésnek gondolta, amikor a szocialisták higgadt, okos érvelés helyett 23 millió román bevándorlóval fenyegetőztek az állampolgárságról szóló népszavazási kampányban. Ezért harcolunk például a koalíción belül a teljes munkaerőpiaci nyitásért" ― fogalmazott Kóka, aki szerint Magyarországnak végre be kell látnia, hogy a határon túlról érkező munkaerő nem fenyegetés, hanem óriási lehetőség.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-23: Világfigyelő - x:

A Szent Korona a nemzet egységét és az állam folytonosságát testesíti meg

Lehet arról vitatkozni, hogy az Országházban vagy a budai Várban lenne a legjobb helyen a Szent Korona, de nem lehet csak királyi jelképként tekinteni az ereklyére — mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke tegnap az Országházban tartott sajtótájékoztatóján. Ugyanis Gyurcsáy Ferenc miniszterelnök mélyen ellenzi, hogy a parlamentben álljon a királyi korona.
2007-08-23: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Tiltakoznak Sólyom felvidéki látogatása ellen
A hazafias szlovák kulturális intézményhez, a Matica Slovenskához közeli ,,aláírók" csoportjának tagjai tiltakozásuknak adtak hangot amiatt, hogy Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke vasárnap a felvidéki Deákin részt vett és beszédet mondott a falu Szent István-napi emlékünnepén.