Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Vargyasi Levente II. díjas a National Geographic pályázatánA témát meglátni és lefotózni

2007. augusztus 25., szombat, Közélet

A National Geographic folyóirat romániai kiadásának idei fotópályázatán Vargyasi Levente sepsiszentgyörgyi fotós hajszál híján az egyik meghirdetett kategória győztese lett: az öttagú, neves romániai fotósokból álló zsűri bevallása szerint hosszas vívódás után döntött úgy, az ember kategóriában csak a második díjat adja Vargyasi Leventének.

A nagydíjat elnyerő kolozsvári Voicu Bojan fotójának témája egyezik a Vargyasi Leventéével. Bojan Dubaiban, a repülőtéren kapta lencsevégre a lovakat ábrázoló falikép alatti szé­kekben szundikáló burnuszos arabokat. Levente úgyszintén egy szendergő alakot örökített meg: a csíksomlyói kegytemplomban, a búcsút megelőző éjszakán egy szentkép alatt alvó csángó gyereket. A felvétel története egyszerű: este megérkezvén Csíksomlyóra, a fotós először nem sörözni megy, hanem a templomba. Rögvest kiszúrja a hosszú gyalogúton — a csángók, híven hagyományaikhoz, mai napig gyalogszerrel érkeznek a búcsúra — megfáradt legénykét, amint a fal tövében alszik, szüleje barna szvetterével letakarva. Fontos a barna szín, hiszen a templombelső fényviszonyaival ez harmonizál. Elő az állványt, le a gyerek arcának magasságáig, és egyetlen kattintás. Aztán a gyereket felkeltik szülei, inni adnak neki, majd visszafektetik, gondosabban betakarva, feje alá egy szatyrot is helyezve. Az idill ezzel szertefoszlott: az ideális fotótéma megszűnt. Egyetlenegy felvétel erejéig azonban kitartott. A szentkép alatt pihenő gyerek témájára más fotós is felfigyelt, de már akkor kattintott, amikor a gyereket visszafektették. Nagy látószögű lencsét használt, felülről fotózott, a zavaró körülményeket nem szűrte ki — magyarán, nem szerkesztette meg a képet. És persze, hiába is küldte el a National Geographic pályázatára, nem válogatták be. A Vargyasi Leventéét igen. Elnézve felvételét, nem nehéz megállapítani, hogy igencsak nehéz dolga lehetett a zsűrinek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2007-08-25: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Varujan Vosganian varázslatai

Meggyűlt a baja a Tăriceanu-kabinetnek a jövő esztendőre esedékes, tetemes mértékű nyugdíjemelés anyagi forrásainak biztosításával. Ilyenkor nyilván az egyazon személyben gazdasági és pénzügyi tárcát irányító Varujan Vosganiannak jut a legnagyobb felelősség, fejtörés, hiszen konkrétan őnéki kell megneveznie a ,,forrásokat".
2007-08-25: Kiscimbora - x:

Lázár Ervin: Bab Berci és a tünkány, vagy kicsoda

Bab Berci savanyú arccal ballagott az erdei úton. Már megint savanyú a képem — gondolta, és ettől, ha lehet, még savanyúbb lett.