Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Folytatódik a táblaháborúMáshol szabad, nálunk nem

2007. augusztus 25., szombat, Közélet
A rétyi keresztútnál hívták fel a figyelmet a megyei önkormányzat vezetői az országutakkal foglalkozó hatóság ,,áldásos" tevékenységére. Egy héttel a megyehatárra kirakott Szé­kelyföld tábla ünnepélyes átadása és négy nappal a leszerelése után Demeter János elnök és Vajda Lajos alelnök arra mutatott rá, hogy azt a bizonyos sokat emlegetett törvényt, melynek jegyében leszedték a pannót, máshol egyáltalán nem alkalmazzák, a táblák tartalmára utalva pedig dokumentumokkal igazolták, hogy vidékeket jelző feliratok több helyen léteznek Románia-szerte, sehol senki nem akadt fenn azon, hogy a Barcaság Ţara Bârsei, Hátszeg Ţara Haţegului, az Avas-vidék Ţara Oaşului, Lápos vidéke Ţara Lăpuşului, Zaránd térsége pedig Ţara Zărandului táblával köszönti az arra járó turistákat, ezekkel a megnevezésekkel hirdetik a régiók turisztikai potenciálját az interneten.

A rétyi útkereszteződésnél a helyzet látványos, az egyik benzinkút reklámoszlopa alig negyvenhét centire található az úttól, a másik esetében a távolság alig egy méterre becsülhető. Hétfőn a Székelyföld tábla eltávolításakor megyeszinten még kilenc törvénytelenül felrakott reklámtáblát távolítottak el, hét céget felszólítottak a hiba kijavítására. A helytelenül kiállított pannók száma azonban sokkal nagyobb, lépten-nyomon beléjük botlik az ember, és az útügyes nagytakarítás ezeket már nem érintette. A megyei tanács vezetői felhívták hát a figyelmet a részrehajlásra, de kifogásolják az országutak brassói kirendeltségének teljes tevékenységét is.

Kovászna megye Brassóhoz tartozik, de évek óta mostohagyerekként kezelik, toldozzák-foldozzák a háromszéki utakat, aszfaltozásra már nem futja, míg ezzel egy időben Brassóban és környékén jelentős munkálatokat végeznek. Példaként a Réty és Cófalva közti útszakaszt mutatták meg, ahol három hónapja dolgoznak egypár százméteres rész aszfaltozásán, hetekre leálltak, majd újrakezdték még mindig ugyanazon a részen, miközben hosszú kilométereken felszedett út, ,,kitakarított" lyukak fogadják az autósokat. Kezdemé­nyezik a brassói igazgató leváltását és a háromszéki útügy függetlenedését — fogalmazta meg Vajda Lajos alelnök.

A táblacirkuszra visszatérve Demeter János kiemelte, jelzik a belügyminisztériumnak, hogy a prefektúra túllépte hatáskörét, a múlt szombaton kiadott, Ioan Ursache alprefektus által aláírt felszólítás politikai fogalmazvány, ezt pedig tiltja a törvény. ,,Nem tűrhetjük azt, hogy amit országszerte szabad, az nálunk tilos legyen" — fogalmazott Demeter. A tábla engedélyei körül kialakult vitáról az a véleménye: nem a centikkel és méterekkel kell foglalkozniuk, hanem az új engedélyek beszerzésével. A gondot az okozta, hogy a törvény nem tisztázza egyértelműen, a pannók mely részétől kell a távolságot számítani. ,,A mi érdekünk, hogy a Szé­kelyföldet jelző tábla a helyére kerüljön, jöjjenek, mérjék ki pontosan, hová tehetjük, és mi alkalmazkodunk a számításaikhoz" — fejtette ki az elnök. Cáfolta, hogy részükről politikai célzatú szándékosságról lett volna szó, kampánycélra kívánta felhasználni az RMDSZ a Székelyföld tábla kitételét és levételét. Érvelése szerint egy cégtől vették meg a reklámfelületet, és nem is gondoltak arra, hogy valami ne lenne rendben. Az önkormányzat szakemberei szerint a szakhatóságoknak tizenöt napon belül kell láttamozniuk a frissen benyújtott engedélyezési kérést.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?







eredmények
szavazatok száma 2259
szavazógép
2007-08-25: Közélet - x:

Jövő hétre közös listát ígérnek (RMDSZ—EMNT)

Az RMDSZ, valamint az EMNT és az SZNT munkacsoportjainak jövő hétig véglegesíteniük kell a szervezetek közötti együttműködésre vonatkozó dokumentumot, de dűlőre kell vinni azt a kérdést is, hogy Tőkés László vállalja-e vagy nem az RMDSZ európai parlamenti listáján való szereplést — jelentette ki Borbély László tegnap Marosvásárhelyen az említett szervezetek munkacsoportjainak harmadik ülése után.
2007-08-25: Kultúra - Váry O. Péter:

Megjelent a Mikó-könyv (Domokos Géza hagyatkozása)

Különös sorsa van olykor egy-egy könyvnek. Mint például Egyed Ákos Mikó Imréről, Erdély Széchenyijéről írott monográfiájának. Két évvel ezelőtt jelent meg a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete és az Erdélyi Múzeum Egyesület kiadásában Magyarorszá­gon kis példányszámban, s emiatt Erdélybe, hol igazán nagy lehetne az érdeklődés iránta, igencsak kevés jutott. Közintézmé­nyeinkbe, a könyvtárakba vagy a Székely Mikó Kollégiumba egyáltalán.