Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Domokos Géza hagyatkozásaMegjelent a Mikó-könyv

2007. augusztus 25., szombat, Kultúra

Különös sorsa van olykor egy-egy könyvnek. Mint például Egyed Ákos Mikó Imréről, Erdély Széchenyijéről írott monográfiájának. Két évvel ezelőtt jelent meg a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete és az Erdélyi Múzeum Egyesület kiadásában Magyarorszá­gon kis példányszámban, s emiatt Erdélybe, hol igazán nagy lehetne az érdeklődés iránta, igencsak kevés jutott. Közintézmé­nyeinkbe, a könyvtárakba vagy a Székely Mikó Kollégiumba egyáltalán.

Holott ismernie kellene, otthona polcán a legkönnyebben hozzáférhető helyen tartania minden erdélyi és legfőképp minden háromszéki magyarnak a reformkor legkitűnőbb erdélyi politikusa, az Erdélyi Múzeum Egyesület és Há­romszék kollégiuma alapítója hitelesen, a legszakavatottabban, olykor eddigi ismereteinket is kiigazítóan megírt életrajzát. Amely most végre hozzáférhető a világ minden magyarja számára — köszönhetően elsősorban Domokos Gézának. Aki már a kötet magyarországi megjelenését követően dr. Szőts Dá­niellel együtt szorgalmazta az itteni kiadást. Egy másik kitérő is beletartozik a történetbe, két éve körül lehetett az is, hogy egy könyvbemutatón Kisgyörgy Tamás, a Charta Kiadó igazgatója felvetette: mikós a mikósnak mikor adhat már ki könyvet? Akkor Domokos Géza elmondta, két könyvön dolgozik, egyik kéziratát a Chartának adja oda. A munka azonban lassan haladt, de mert Domokos Géza szavatartó ember volt, kijárta hát, hogy Egyed Ákos Mikó-könyvét kiadhassa a Charta. A debreceniek is örvendtek az utánnyomás lehetőségének, átadták a betördelt kéziratot, de még a Magyarországon kívüli terjesztés jogát is — így születhetett meg a Gróf Mikó Imre — Erdély Szé­chenyije második kiadása, mely csupán borítójában különbözik az eredetitől, azon Barabás Miklós festményének reprodukciója, ezen az Erzsé­bet-parkban álló Bocskay Vincze-szobor részlete található. Ugyancsak Domokos Géza elképzelése volt az is, hogy két változatban, az olcsóbb fűzött és a drágább keménytáblás, kötött alakban jelenjen meg a könyv; és szintén ő javasolta, a kiadó előállítási áron adjon át jó néhány példányt a Székely Mikó Kollé­gium alapítványának. Minden úgy lett, ahogyan Domokos Géza akarta. A könyv jövő héttől vásárolható meg, egyelőre Sepsiszentgyörgyön a Charta Kiadó boltjában, a Sugás Áruházzal átellenben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1100
szavazógép
2007-08-25: Közélet - Farkas Réka:

Máshol szabad, nálunk nem (Folytatódik a táblaháború)

A rétyi keresztútnál hívták fel a figyelmet a megyei önkormányzat vezetői az országutakkal foglalkozó hatóság ,,áldásos" tevékenységére. Egy héttel a megyehatárra kirakott Szé­kelyföld tábla ünnepélyes átadása és négy nappal a leszerelése után Demeter János elnök és Vajda Lajos alelnök arra mutatott rá, hogy azt a bizonyos sokat emlegetett törvényt, melynek jegyében leszedték a pannót, máshol egyáltalán nem alkalmazzák, a táblák tartalmára utalva pedig dokumentumokkal igazolták, hogy vidékeket jelző feliratok több helyen léteznek Románia-szerte, sehol senki nem akadt fenn azon, hogy a Barcaság Ţara Bârsei, Hátszeg Ţara Haţegului, az Avas-vidék Ţara Oaşului, Lápos vidéke Ţara Lăpuşului, Zaránd térsége pedig Ţara Zărandului táblával köszönti az arra járó turistákat, ezekkel a megnevezésekkel hirdetik a régiók turisztikai potenciálját az interneten.
2007-08-25: Közélet - x:

Együtt restaurálnák a Mátyás-szoborcsoportot

Magyarország kész arra, hogy Romániával együtt, közös tehervállalással restaurálja a kolozsvári Mátyás király szoborcsoportot, amely a magyar király trónra lépésének 550. évfordulójára emlékeztető, 2008-as magyarországi reneszánsz évben nyerheti vissza egykori küllemét — jelentette ki tegnap Schneider Márta magyar kulturális szakállamtitkár, aki Emil Boc kolozsvári polgármesterrel tárgyalt a kincses városban.