Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Együtt restaurálnák a Mátyás-szoborcsoportot

2007. augusztus 25., szombat, Közélet
Magyarország kész arra, hogy Romániával együtt, közös tehervállalással restaurálja a kolozsvári Mátyás király szoborcsoportot, amely a magyar király trónra lépésének 550. évfordulójára emlékeztető, 2008-as magyarországi reneszánsz évben nyerheti vissza egykori küllemét — jelentette ki tegnap Schneider Márta magyar kulturális szakállamtitkár, aki Emil Boc kolozsvári polgármesterrel tárgyalt a kincses városban.

A két ország kormánya a legutóbbi együttes ülésen vállalta, hogy közös erőfeszítéssel restaurálja a szoborcsoportot. A helyi önkormányzat pályázatán egy cég és egy alapítvány nyerte el az állagfelmérő munkát, és csak ennek elkészülése után kaphatnak világos képet a szobor állapotáról és a restaurálás költségeiről, így a terhek elosztásáról is később döntenek. Budapest kész szakértői segítséget is nyújtani. A reneszánsz év alkalmából Magyarország kiállítást szervezne Mátyás király kolozsvári szülőházában. Az ötletet Emil Boc nyitottan fogadta, és hozzáfűzte: Pécs testvérvárosaként Kolozsvár is szeretne részt venni a magyar városban mint Európa kulturális fővárosában 2010-ben rendezett programokban. Schneider Márta az RMDSZ és a művelődési intézmények vezetőivel is találkozott, áttekintették a kulturális-oktatási támogatási rendszert, és szóba kerültek a Szülőföld Alap őszi pályázati kiírásának prioritásai. A kolozsváriak azt szorgalmazták, hogy a művelődési intézmények — színházak, bábszínházak, opera — is pályázhassanak a Szülőföld Alapnál, ugyanis főleg az erdélyi vidéki fellépésekre lenne nagy igény, de erre a célra nincs elég pénzük. Az államtitkár megtekintette még a restaurálás alatt álló bonchidai Bánffy-kastélyt, amelynek helyreállításához Magyarország eddig 10,6 millió forinttal járult hozzá, illetve felkereste a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2007-08-25: Kultúra - Váry O. Péter:

Megjelent a Mikó-könyv (Domokos Géza hagyatkozása)

Különös sorsa van olykor egy-egy könyvnek. Mint például Egyed Ákos Mikó Imréről, Erdély Széchenyijéről írott monográfiájának. Két évvel ezelőtt jelent meg a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete és az Erdélyi Múzeum Egyesület kiadásában Magyarorszá­gon kis példányszámban, s emiatt Erdélybe, hol igazán nagy lehetne az érdeklődés iránta, igencsak kevés jutott. Közintézmé­nyeinkbe, a könyvtárakba vagy a Székely Mikó Kollégiumba egyáltalán.
2007-08-25: Kultúra - Bogdán László:

A város ismeretlen arcai

Különös vállalkozásba fogott tizenegy fotó-, képző- és építőművész: Albert Levente, Bakó Zoltán, Balázs István, Damokos Csaba, Henning János, Kalamár György, Kolumbán Hanna, ifj. Kovács László (fotónk), Petrovits István, Toró Attila és Vargyasi Levente.