Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek

2007. augusztus 25., szombat, Belföld

Lelassult a reform

2006 végétől semmiféle előrelépés nem tapasztalható a román igazságügyben — állítja a Világbank tegnap nyilvánosságra került jelentése. A bíróságok hatékonysága érdekében még 2005-ben javasolt intézkedések útközben elakadtak, azóta ugyan született egy stratégia, de megvalósítása elmaradt, többek között a bírók teljesítményének ellenőrzése is. A jelentés szóvá teszi: Románia egyik csatlakozási feltétele volt, hogy a bírói székeket versenyvizsgával töltsék be, ám továbbra is kinevezéssel kerülnek tisztségbe.

A Legfelsőbb Bírói Tanács megtárgyalta a jelentést, és arra a következtetésre jutott, hogy a reform azért akadt el, mert a tavaszi kormányválság után változott a koordinátor személye. A Világbank 40 millió dollárt adott a bíróságok tatarozására, számítógépekkel való felszerelésére, valamint a bírók szakmai ismereteinek felmérésére.

Geoană Budapesten

Az SZDP-nek nem az előrehozott választás a célja, noha ez is lehetséges — mondta Mircea Geoană, a párt elnöke tegnap Budapesten, ahol Gyurcsány Ferenc MSZP-elnökkel és kormányfővel tárgyalt. Ha a bizalmatlansági indítvány átmegy a parlamenten, a jelenlegi kormány megdől, és az SZDP lesz többségben — fejtegette, de óvatosan nyilatkozott az RMDSZ-szel való lehetséges együttműködésről: a tapasztalataik ugyan jók, de a jobboldalhoz való 2004. évi átpártolást még nem felejtették el. A két pártelnök megbeszélésén egyébként a román belpolitikai kérdéseken kívül a regionális együttműködést célzó programokról, Koszovóról, az európai uniós forrásokról, a közelgő európai parlamenti választásokról esett szó.

Nem is volt madárinfluenza?

Egyetlen olyan dokumentum sem létezik a tárcánál, amely bizonyítaná, hogy Romániában jelen volt a madárinfluenza vírusa — jelentette ki Decebal Traian Remeş mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tegnap Gyulafehérváron. ,,A mezőgazdasági tárcánál nem létezik egy orvosi igazolvány, egy elemzési jelentés, amely vitathatatlanul bizonyítaná a madárinfluenza jelenlétét. A dokumentum hiányában nem tudok kártérítést nyújtani azoknak, akik bizonyos mohó hatóságok miatt károkat szenvedtek" — mondotta. A miniszter szerint a tárca nem fogja beperelni a ,,madárinfluenza-hisztériáért" felelősöket, mivel nem érték károk, lévén, hogy az akkor hozott intézkedésekhez az állami költségvetésből vették a pénzt. Elődje, Gheorghe Flutur azonban ,,olyan illetékességet, hatáskört és szerepet tulajdonított magának, amely nem járt együtt tisztségével" — vélekedett. Ú A visszavágó nem késett, Flutur még aznap, ugyanott bemutatott két jelentést, amely bizonyítja, hogy a madárinfluenza vírusa jelen volt a Romániában tavaly elhullott madarak tetemében. A két elemzést az Országos Állat-egészségügyi és Diagnosztizáló Intézet, illetve a nagy-britanniai Weybridge Állattani Laboratórium állította ki.

Esők, szélviharok

Az ország több régiójában máig kitartó hőhullámot zivatarok, elektromos kisülésekkel kísért viharok követik az ország legnagyobb részében, emiatt az Országos Meteorológiai Intézet harminckét megyének és a fővárosnak sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki. Mindössze a kilenc nyugati megyét kerülik el a légköri ingadozások. A csapadék helyenként meg fogja haladni a 25 litert négyzetméterenként, elszigetelten a 40—50 litert, először a Keleti-Kárpátok vidékén és Moldvában, majd Dobrudzsában, Havasalföldön és a Déli-Kárpátokban is.

Támogatás farmoknak

500 millió lejes támogatást kapnak az állattenyésztők az állami költségvetésből a farmok korszerűsítésére, a termékek minőségének növelésére és a higiéniai-egészségügyi feltételek teljesítésére. A kormány e heti határozata alapján a méhészek is kapnak pénzt a méztermés minőségének javítására. A hivatalos ellenőrzésekre is utalnak ki alapokat — az európai uniós szabályok szerint ezeket ugyanis nem az állami intézményeknek kell elvégezniük, hanem az erre akkreditált struktúráknak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1059
szavazógép
2007-08-25: Kultúra - Bogdán László:

A város ismeretlen arcai

Különös vállalkozásba fogott tizenegy fotó-, képző- és építőművész: Albert Levente, Bakó Zoltán, Balázs István, Damokos Csaba, Henning János, Kalamár György, Kolumbán Hanna, ifj. Kovács László (fotónk), Petrovits István, Toró Attila és Vargyasi Levente.
2007-08-25: Belföld - x:

Hírsaláta

OSCAR-JELÖLT ROMÁN FILM. Cristian Mungiu fiatal román rendező több díjat — köztük a Cannes-i Aranypálmát — elnyert filmjét, a 4 hónap, 3 hét és 2 nap című alkotását is jelölték a jövő évi Oscar-előválogatásra, a legjobb külföldi filmek közé. A már világszerte ismert ,,4-3-2" Romániában szeptember 14-től látható a nagyvárosi mozikban, de az ígéretek szerint a mozival nem rendelkező kisvárosokba is elviszik — adja hírül minden újság.