Hírsaláta

2007. augusztus 25., szombat, Belföld

OSCAR-JELÖLT ROMÁN FILM. Cristian Mungiu fiatal román rendező több díjat — köztük a Cannes-i Aranypálmát — elnyert filmjét, a 4 hónap, 3 hét és 2 nap című alkotását is jelölték a jövő évi Oscar-előválogatásra, a legjobb külföldi filmek közé. A már világszerte ismert ,,4-3-2" Romániában szeptember 14-től látható a nagyvárosi mozikban, de az ígéretek szerint a mozival nem rendelkező kisvárosokba is elviszik — adja hírül minden újság.

ANYANYELVEN KÜLFÖLDÖN IS. A román nyelv, kultúra és civilizáció olaszországi iskolákban való tanításáról írt alá szándéknyilatkozatot Románia és Olaszország oktatási minisztere, miután egy hónappal korábban hasonló dokumentum született Spanyolországban. Cristian Adomniţei miniszter augusztus 22―24. között munkalátogatást tett Ausztriában és Olaszországban, ahol az együttműködés kiterjesztéséről tárgyalt kollégáival. (hotnews.ro)

LÓ SIKLATTA KI A VONATOT. Csütörtök délelőtt kisiklott egy személyvonat a Szeben megyei Apold település vasútállomása közelében, miután a mozdony megütött egy lovat. Csak az első vagon fordult le a sínekről, de a szerelvény még százméternyit haladt, amire sikerült megállnia. A balesetnek nem voltak áldozatai, de az utasok nagyon megijedtek. A vasúti közlekedést három órára lezárták. A rendőrök keresik a ló gazdáját, akit meg fognak bírságolni, és ki kell majd fizetnie a szerelvényben és a sínekben okozott károkat is. (Mediafax)

ROHAMMENTŐS ÁLLAMTITKÁR-HELYETTES. Raed Arafat doktort, aki a rohammentő-szolgálat koordinátora, államtitkár-helyettesnek nevezte ki a miniszterelnök az egészségügyi tárcához. A sürgősségi ellátás tartozik hatáskörébe. A megbízatást Tăriceanu a SMURD marosvásárhelyi székhelyén tett látogatása során jelentette be. (ÚMSZ)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 783
szavazógép
2007-08-25: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Lelassult a reform
2006 végétől semmiféle előrelépés nem tapasztalható a román igazságügyben — állítja a Világbank tegnap nyilvánosságra került jelentése. A bíróságok hatékonysága érdekében még 2005-ben javasolt intézkedések útközben elakadtak, azóta ugyan született egy stratégia, de megvalósítása elmaradt, többek között a bírók teljesítményének ellenőrzése is. A jelentés szóvá teszi: Románia egyik csatlakozási feltétele volt, hogy a bírói székeket versenyvizsgával töltsék be, ám továbbra is kinevezéssel kerülnek tisztségbe.
2007-08-25: Közélet - Iochom István:

Testvérkórus-találkozó Olaszországban

A Rómától alig negyven kilométernyire fekvő Manziana kisváros Quelli delle 21,18 nevű énekegyüttese 1999-ben járt Kézdivásárhelyen, a Cantus kamarakórus tíznapos vendégeiként meglátogatták a környék nevezetességeit, és több templomban is felléptek.