Testvérkórus-találkozó Olaszországban

2007. augusztus 25., szombat, Közélet
A Rómától alig negyven kilométernyire fekvő Manziana kisváros Quelli delle 21,18 nevű énekegyüttese 1999-ben járt Kézdivásárhelyen, a Cantus kamarakórus tíznapos vendégeiként meglátogatták a környék nevezetességeit, és több templomban is felléptek.

Műsorukat nagyrészt néger spirituálék, közismert nemzetközi slágerek feldolgozásaiból és olasz szerzők műveiből állították össze. Testvérvárosi szándéklevelet is magukkal hoztak a manzianai önkormányzat részéről, melyet küldöttségük ünnepélyes keretek közt átadott Kézdivá­sárhely akkori polgármesterének, Szigethy Istvánnak. Kézdivásárhely elöljárói is megfogalmazták a szándéknyilatkozatot. A kézdivásárhelyi kórus 2000. évi viszontlátogatására nem kerülhetett sor, az akkori vízumrendszer csak nyolc személy utazását tette volna lehetővé. Az 1999-es kapcsolatfelvételt Jánó Mihály művészettörténésznek kö­szönhetik. A Cantus most pótolja az elmaradt látogatást, csütörtök éjjel indultak Olaszországba.

Indulás előtt Fórika Balázs kántor, a kórus karnagya elmondta: 1999 óta több levélváltás történt a két kórus tagjai között, s az egyik énekes, Alessandro Coppola itt is járt, elhozva a számukra tervezett városlátogató füzetkét és egy kis pénzadományt. A múlt évben egyik volt kórustagjuk, Dávid Sándor járt Rómában, és felkereste a barátaikat, akik nagy szeretettel fogadták, azután újból elkezdték a viszontlátogatás szervezését. Olaszorszá­gi műsoruk középpontjában kórusirodalmunk áll, mindenekelőtt Kodály Zoltán emléke előtt szeretnének tisztelegni, hiszen idén ünnepeljük születésének 125. évfordulóját, s épp negyven éve halt meg. De a huszonhat műből összeállított repertoárban Jacob Gallus, Haydn, Liszt, Bárdos, Halmos, Orbán egy-egy műve mellett néhány spirituálé és magyar népdalfeldolgozás is szerepel. Meglepetésként két olasz kórusszámot is tartogatnak a tarsolyukban. A turnéra hónapok óta készülnek. Barátságuknak látható emléket is szeretnének állítani, így kerül — tudomásunk szerint Háromszékről az első — közel három és fél méteres kopjafa Olaszhonba, a vendéglátó városka zeneiskolájának parkjába. A kézdivásárhelyi István Sándor faragta kopjafán a két kórus neve és a két nevezetes évszám mellett a híres kodályi mondat áll magyarul és olaszul: ,,Legyen a zene mindenkié!"

Sok körültekintéssel kellett megszervezni ennek az útnak minden mozzanatát, a sokrétű munkában Ferencz Attila, Bányász István és Nagy Babos Tamás vállalt oroszlánrészt. Egy ilyen út rengeteg pénzbe kerül, két éjszakai szállást is be kellett iktatniuk, hogy az autóbusz-vezetők betarthassák a nemzetközi szigorításokat. A kórus nagy része diák, s a szülők lelkes hozzáállása mellett a Domo Retail Rt., a Zarah Moden Kft., a Nexxon Kft., a Secuiana Rt., az Ilu-bár Kft., a Hell-Com Kft., a Magyar Kulturális Intézet, valamint Tamás Sándor parlamenti képviselő nyújtott anyagi támogatást — mondotta a karnagy.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 47
szavazógép
2007-08-25: Belföld - x:

Hírsaláta

OSCAR-JELÖLT ROMÁN FILM. Cristian Mungiu fiatal román rendező több díjat — köztük a Cannes-i Aranypálmát — elnyert filmjét, a 4 hónap, 3 hét és 2 nap című alkotását is jelölték a jövő évi Oscar-előválogatásra, a legjobb külföldi filmek közé. A már világszerte ismert ,,4-3-2" Romániában szeptember 14-től látható a nagyvárosi mozikban, de az ígéretek szerint a mozival nem rendelkező kisvárosokba is elviszik — adja hírül minden újság.
2007-08-25: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

Szívtuk be szívünkkel a magyar beszédet

Duma András, a moldvai magyarok egyik szellemi mindenese, nem mellékesen archaikus csángó nyelvjárásában fogalmazó népköltő internetes (!) felhívást tett közzé (aduma@xnet.ro), amelyben klézsei múzeumi sarok berendezéséhez kér tárgyi és szellemi emlékeztető anyagot az ötvenes évek magyar nyelvű oktatásáról Moldvában.