Röviden

2007. augusztus 25., szombat, Világfigyelő
Malinának csak a magyarok hisznek

Szlovákia lakosságának csak 12,3 százaléka hiszi el, hogy Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát szlovák szélsőségesek verték meg, és azért, mert — mint a lány állítja — magyarul beszélt. Ez derül ki az MKV szlovák közvélemény-kutató ügynökség 1200-as mintára alapozott felméréséből, amely a tavaly augusztus 25-én történt állítólagos támadás évfordulójára készült. Ezzel szemben a megkérdezettek 12,8 százaléka úgy ítéli meg: a lányt magyar szélsőségesek verték meg azzal a szándékkal, hogy fokozzák a Szlovákiában akkor kialakult nemzetiségi feszültséget. A szlovákiai magyarok 72 százaléka fenntartás nélkül elhiszi, hogy a lány támadói szlovák szélsőségesek voltak.

Csapatkivonást javasolnak

Iraki csapatkivonást fog javasolni George Bush amerikai elnöknek Peter Pace tábornok, a vezérkari vezető főnökök egyesített bizottságának vezetője — tudta meg a Los Angeles Times. Pace tábornok minden valószínűség szerint közvetíteni fogja az elnök felé a vezérkari főnökök az irányú aggodalmait, hogy az Irakban állomásozó csapatok létszámának tartósan százezer fő fölött tartása túl nagy terhet ró a hadseregre. Pace ezért azt fogja javasolni, hogy a felével csökkentsék az amerikai erőket — tájékoztatták kormányzati források a lapot.

Meghallgatta, de... hallgat

Wolfgang Ischinger, a Koszovó ügyében közvetítő összekötő csoport EU-tagjainak közös megbízottja meghallgatta Pristinában az albán vezetőket, de semmilyen javaslatot sem tett a tartomány jövőjével kapcsolatban. A német diplomata csütörtökön Fatmir Sejdiu koszovói elnökkel és Agim Ceku miniszterelnökkel, tegnap pedig Kola Berisha parlamenti elnökkel, valamint Hasim Thaqival, a legnagyobb ellenzéki párt elnökével tárgyalt.

Gül még várhat

Abdullah Gül török külügyminiszter, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) államfőjelöltje a tegnapi második szavazáson sem kapta meg a török parlamentben az elnökké választásához szükséges kétharmados többséget. 337 szavazatot kapott, márpedig legalább 367-re lett volna szükség megválasztásához. Az augusztus 28-i, harmadik fordulóban minden bizonnyal megválasztják államfőnek a tekintélyes diplomatát, akinek nagy szerepe volt abban, hogy Ankara megkezdhette csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval. Akkor ugyanis már a szavazatok abszolút többsége — 276 szavazat — is elegendő a török alkotmány szerint.

Szervezkednek a csehek

Szövetséget alakítottak az amerikai radart elutasító cseh települések, hogy álláspontjukat egységesen tudják képviselni a kormánnyal szemben. Az új szervezet alapító nyilatkozatát tegnap Rozmitál pod Tremsínben több mint harminc olyan település polgármestere írta alá, amely a Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra lévő Brdy katonai kiképző terület környékén található. A nyilvánosságra hozott elképzelések szerint éppen ebben a körzetben építenék fel a radart az amerikai rakétavédelmi pajzs részeként. A régió településeinek többsége helyi népszavazást rendezett a kérdésről, amely minden esetben a radar elutasításával végződött. A lakosság attól tart, hogy egy amerikai katonai berendezés biztonsági kockázatot jelentene számukra, s ártalmas lesz az egészségre is.

A lengyelek is ellenzik

A lengyelek 56 százaléka ellenzi, hogy Lengyelországba telepítsék az amerikai rakétavédelmi rendszer egyes részeit, míg 28 százalékuk támogatja a tervet egy tegnap ismertetett közvélemény-kutatás szerint. A szonda eredménye szinte pontosan megegyezett az áprilisban ugyanezen kérdésben tartott közvélemény-kutatáséval.

Hercegi csontok

II. Miklós 1918-ban kivégzett orosz cár családja utolsó két tagjának maradványait találták meg Jekatyerinburgban a szakértők feltételezése szerint. A maradványokat átadták a törvényszéki orvos szakértőknek azonosítás céljából. A július-augusztusban megtalált csontdarabokról és szilánkokról feltételezik, hogy Alekszej trónörökös és Mária nagyhercegnő maradványai.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-25: Világfigyelő - x:

Zászlót bont a Magyar Gárda

Ma délután a budai Várban tartja alakuló gyűlését a Magyar Gárda. Az eseménnyel párhuzamosan Budapest több pontján civil szervezetek tartanak ellentüntetéseket. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Magyarország szégyenének nevezte az eseményt.
2007-08-27: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Szakképesítési tanfolyamok
A megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség nyilvántartott munkanélkülieknek szeptemberben pincér- és szakácsszakmákban szervez ingyenes szakképesítési tanfolyamot. Iratkozni a Sepsiszentgyörgy, Grigore Bălan tábornok úti székház földszinti 3―5-ös szobájában lehet. Nyilvántartott álláskeresőknek a hivatalban az 5-ös szobában mindennap 11―12 óráig segítséget nyújtanak az önéletrajz összeállításában.