Zászlót bont a Magyar Gárda

2007. augusztus 25., szombat, Világfigyelő

Ma délután a budai Várban tartja alakuló gyűlését a Magyar Gárda. Az eseménnyel párhuzamosan Budapest több pontján civil szervezetek tartanak ellentüntetéseket. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Magyarország szégyenének nevezte az eseményt.

A Magyar Gárda Egyesület minden jóérzésű honfitársát szeretettel várja a mozgalom zászlóbontására 2007. augusztus 25-én 15 órakor a budai Várba, a Szent György térre, ahol az első 56 gárdista felesküszik a nemzet szolgálatára és a haza védelmére ― áll Vona Gábor egyesületi elnök közleményében. A Magyar Gárda megalakulásának hírére hisztériakampányba kezdett a teljes balliberális oldal, Tom Lantos amerikai politikus megfenyegette a civil szervezet alapítóit, a Zsidó Világkongresszus a feloszlatását kérte a kormánytól, Gyurcsány Ferenc pedig a magyar jogállamiság történetében példátlan módon igyekezett a legfőbb ügyészt a gárda elleni fellépésre sarkallni. ,,Közben hazánk sorsa napról napra rosszabbra fordul, a kormány elhibázott politikája miatt hazánk gazdasági válságba került, a magyar emberek többsége egzisztenciájában van veszélyeztetve, nemzetünk történelmi jelképeit és szimbólumait pedig naponta gyalázzák, ezzel a teljes magyarságot szembeköpve. Egy ilyen reményvesztett időszakban bont zászlót a Magyar Gárda, remélve, hogy az egyesületet alapítók és az 56 gárdista áldozatos vállalásával és állhatatos kitartásával példát mutat minden, a hazájáért tenni akaró honfitársuknak, és példájukat követve mind több magyar ember emelheti fel újra büszkén tekintetét nemzetünk zászlóira" ― olvasható a közleményben.

Ma délután kettőtől a Vár alatti Dózsa György téren szervez tiltakozást a Nagy Imre Társaság, a Bibó István Közéleti Társaság, a Magyar Antifasiszta Liga és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szö­vetsége. Az ellentüntetéssel egy időben kezdődik a belvárosi Olimpiai parkban az Antifasiszta Piknik. Az eseményt három meleg jogvédő szervezet, továbbá a Humanista Mozgalom és a Regina Alapítvány rendezi. Az Országos Cigány Önkormányzat és roma szervezetek azt tervezik, hogy a Magyar Gárda alakulásakor ők is a Szent György tér közelébe vonulnak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint különös körültekintéssel kell eljárni, amikor olyanok hoznak létre paramilitáris szervezeteket, akik időnként annak érdekében lépnek fel, hogy Magyarorszá­gon a nyugalom helyett az előítéletek és a félelem uralkodjon. A miniszterelnök hangsúlyozta: vigyázni kell, ha egy olyan párt hoz létre félkatonainak tűnő, lőgyakorlatokat tartó és a fizikai védelemre berendezkedő szervezetet, amely nem képes magát megkülönböztetni a kirekesztő, fajgyűlölő, antiszemita nézetektől, sőt, rendszeresen annak a gyanúja merül fel, hogy e nézeteket osztja. A magyar alkotmányos demokrácia szempontjából több, mint veszélyes a jelenség ― tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

,,A Magyar Gárda megalakulása Magyarország szégyene, a magyar demokrácia szégyenfoltja, sötét és alig lemosható árnyat vet az amúgy jobb sorsra érdemes jobboldal egészére" ― jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: a rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus Magyarországon nem törvényes. Az e célokat, elveket valló csoportosulások szintén nem törvényesek ― fűzte hozzá. Gyurcsány Ferenc szerint, ha valaki olyan félelemkeltő szervezetet akar alapítani, amely rasszista, idegengyűlölő, antiszemita, és sokakban félelmet kelt, akkor azoknak, akiknek az a dolga, hogy védjék a törvényes rendet, kötelességük azt megtenni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-25: Világfigyelő - x:

Árpád-házi lobogónk történelmi örökség

Szombathelyen mintegy százötvenen fejezték ki támogatásukat a Magyarok Világszövetsége kezdeményezése iránt, miszerint az Árpád-házi lobogó legyen a második magyar állami zászló.
2007-08-25: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Malinának csak a magyarok hisznek
Szlovákia lakosságának csak 12,3 százaléka hiszi el, hogy Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát szlovák szélsőségesek verték meg, és azért, mert — mint a lány állítja — magyarul beszélt. Ez derül ki az MKV szlovák közvélemény-kutató ügynökség 1200-as mintára alapozott felméréséből, amely a tavaly augusztus 25-én történt állítólagos támadás évfordulójára készült. Ezzel szemben a megkérdezettek 12,8 százaléka úgy ítéli meg: a lányt magyar szélsőségesek verték meg azzal a szándékkal, hogy fokozzák a Szlovákiában akkor kialakult nemzetiségi feszültséget. A szlovákiai magyarok 72 százaléka fenntartás nélkül elhiszi, hogy a lány támadói szlovák szélsőségesek voltak.