Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A hétvége hírei

2007. augusztus 27., hétfő, Közélet
450 éves a marosvásárhelyi református kollégium

Öregdiákok világtalálkozója köszöntötte Marosvásárhelyen a Református Kollégium alapításának 450. évfordulóját. A híres kollégium, melynek 47 évig volt matematika-fizika-kémia lexikális tudású tanára Bolyai Farkas, a kommunizmus éveiben Bolyai Farkas Matematika-Fizika Líceum néven működött.

A rendezvény keretében az épület homlokzatán újraavatták a kollégium ősi címerét: egy szárnyas angyal, jobb kezében tollal, bal kezében nyitott könyvvel. Az avatóbeszédet Kerekes Károly parlamenti képviselő, az iskola volt diákja mondta. Jelen volt, és köszöntötte az egybegyűlteket Borbély László miniszter, a kollégium volt diákja, továbbá Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke.

Megalakult a Magyar Gárda

Zászlót bontott a Magyar Gárda szombaton a Budai Várban, a szervezet 56 tagja a Szent György téren tette le esküjét. A fekete egyenruhát és mellényükön árpádsávos címert viselő gárdistáknak az okleveleket Für Lajos, az Antall-, illetve a Boross-kormány volt honvédelmi minisztere adta át. Köszönetként elhangzott: Nemzetemet szolgálom! Pörzse Sándor, a Magyar Gárda egyik alapítója úgy fogalmazott: a Magyar Gárdát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívta életre akkor, amikor ,,a magyarságnak már nincs hová hátrálnia". Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője kijelentette: nyitott, tiszta arcú, hazáját féltő emberek tesznek esküt, akik ,,a szeretet láncával fognak össze" a ,,Sátán, vagyis a jelenlegi kormány és az ötven év kommunizmusa" ellen, ezért méltónak tartotta, hogy az avatási rendezvényen az ’56-os forradalom jelképévé vált, lyukas nemzeti színű zászló is megjelent. Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda elnöke az avatási ceremóniát követő sajtótájékoztatón azt mondta: terveik szerint október 23-án több ezer új tagot esketnek fel, eddig kétezren jelezték belépési szándékukat. Hozzátette: ,,közösségi hálóként" minden megyében és a fővárosban létrehozzák szervezetüket. A rendezvény végére mintegy ötezer ember gyűlt össze. S Több civil szervezet is ellentüntetést tartott a Magyar Gárda rendezvényével egy időben. Tamás Gáspár Miklós filozófus ,,a magyar SS megalakulásának" nevezte a szombati napot, úgy véleményezve, hogy az nem csak a magyar zsidókat és cigányokat sérti, hanem a palócokat, hunokat és székelyeket is, mivel, mint fogalmazott: ,,magyarellenes, nemzetellenes, emberellenes és hülye". S Míg a Fidesz a miniszterelnököt, illetve kormányának politikáját okolta a Magyar Gárda megalakulásáért, a kormányszóvivő a szervezet megalakulását többi között a legnagyobb ellenzéki párt frakciója egyes tagjainak magatartásával hozta összefüggésbe. Az MSZP arra szólította fel a Fideszt, hogy szakítson meg minden politikai kapcsolatot a Jobbik Magyarországért Mozgalommal, a Magyar Gárda alapítóival, az SZDSZ elnöke pedig azt kérte a Fidesztől, hogy mondja fel a Jobbikkal a helyi önkormányzatokban kötött koalíciókat. A KDNP szerint abba kell hagyni a riogatást a fasiszta veszéllyel. Szili Katalin házelnök azt hangsúlyozta, nem szabad félni, de erősíteni kell a társadalom védekezőképességét. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt mondta, az előző napi események ,,mindenki számára világossá tehették, hogy Gyurcsány Ferenc magatartása, Gyurcsány Ferenc személyisége az, ami alapvetően kiváltotta a Magyar Gárda megalakulását".

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2007-08-27: Közélet - Szekeres Attila:

Villámcsapások éjszakája

Több ízben is lecsapott az ,,istennyila" Háromszéken szombatról vasárnapra virradó éjjel — tájékoztatott a Mihai Viteazul megyei készenlétei felügyelőség.
2007-08-27: Sport - Tibodi Ferenc:

Remekeltek a szentgyörgyiek (Atlétika)

Az elmúlt hét végén Bukarestben tartották meg a Veterán Atléták Országos Pályabajnokságát. A több mint 400 atlétát felvonultató versenyen ott voltak a sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör tagjai is, akik újra kitettek magukért, és nyolc éremmel tértek haza: három arany és ezüst, illetve két bronz.