Mindannyiunkat érint

2007. június 5., kedd, Közélet
Trianon kikerülhetetlen, ma is mindannyiunkat érint. Hiszen az ott és akkor hozott döntések máig meghatározzák egy nemzet, egy térség sorsát. Minket, magyarokat húsba vágóan.

Belső különbségek talán csak annyiból adódnak, hogy a csonkítás össznemzeti frusztrációját ki így, ki amúgy éli meg. Vannak, akik ennek hatására megoldásokat keresnek, mások tagadják, hogy megoldást kell keresni — ergó: a trianoni döntés minden magyar gondolkodását befolyásolja. Az elcsatolt területek maradék magyarjai pedig létükben hordozzák Trianon következményeit: ők a döntés első számú kárvallottjai maradtak.

Az akkori területszerzők frusztrációja talán még erőteljesebben mérgez, a bekebelezés nyolcvanhét év után is ,,lelki" betegséget okoz számukra, ezért mindenféle megoldást ingerülten elutasítanak. Európa nyugati része, az uniónak nevezett konglomerátum konszolidáltnak nevezett demokráciákban élő tagjai és politikai vezetői pedig érzéketlennek mutatkoznak, nem akarják látni a problémát.

Pedig a kérdés mindaddig megoldatlan marad, amíg élnek nemzeti létükben veszélyeztetett magyar közösségek csonka Magyarországon kívül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 241
szavazógép
2007-06-05: Közélet - Farkas Réka:

Jövőt építeni a múltból

A 87 évvel ezelőtti gyászos trianoni döntésre emlékeztek tegnap délután több mint kétszázan a sepsiszentgyörgyi központi parkban, az egykori országzászló helyénél. Az MPSZ által szervezett megemlékezés elsősorban az idősebb generációt vonzotta, de néhány fiatal is végighallgatta a beszédeket.
2007-06-05: Közélet - Fekete Réka:

Nyájas találkozó változatlan tartalommal (Csángók a jászvásári püspöknél)

Ha a püspök által szorgalmazott egység azt jelenti, hogy hagyjuk el az anyanyelvünket, akkor ilyen egység nekünk nem kell — mondta lapunk érdeklődésére Nyisztor Tinka, A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének egyházi felelőse, akit a Petru Gherghel jászvásári római katolikus püspöknél tett pénteki látogatásról kérdeztünk.