Csángók a jászvásári püspöknélNyájas találkozó változatlan tartalommal

2007. június 5., kedd, Közélet
Ha a püspök által szorgalmazott egység azt jelenti, hogy hagyjuk el az anyanyelvünket, akkor ilyen egység nekünk nem kell — mondta lapunk érdeklődésére Nyisztor Tinka, A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének egyházi felelőse, akit a Petru Gherghel jászvásári római katolikus püspöknél tett pénteki látogatásról kérdeztünk.

A magyar miséért tizenhat éve harcoló pusztinai Nyisztor Tinka Istók Bálint, Benke Pál és Duma Dániel csángó szövetségi képviselők társaságában utazott a moldvai fővárosba, hogy részt vegyen azon a találkozón, amelyen az egyházfő fogadta a Vatikánt is megjárt, magyar miséért kerékpározó Ferkó Zoltánt.

A péntek délutáni fogadás a tervezett fél óra helyett két órát tartott, formailag udvarias hangnemben, de tartalmát tekintve éppen olyan szakadék választotta el a felek érvelését, mint tizenhat évvel ezelőtt — hangsúlyozta Nyisztor Tinka. Internetes beszámolójában Ferkó Zoltán új elemnek tekinti, hogy olyan hamis ürügyek után, miszerint a csángók nem magyarok, és nem is igazán kérik a magyar misét, Petru Gherghel kijelentette, az egységre kell törekedni, nem szeretné, ha a falvakban pártokra szakadnának az emberek, és békétlenség alakulna ki. Nyisztor Tinka szerint ezt éppen a papok idézik elő olykor ultranacionalista szónoklataikkal, amire Pusztinában is volt példa az utóbbi másfél évtizedben, és ha az egység nyelvük elhagyását jelenti, akkor ők nem törekszenek ilyen egységre. A pártoskodásról szóló püspöki mondatokra Ferkó Zoltán megjegyezte, a pap feladata, hogy a szereteten keresztül békét teremtsen.

A találkozó fura mozzanataként Petru Gherghel arra kérte a jelen lévő csángókat, írják le a Hiszekegyet magyarul, amit természetesen nem mindannyian tudtak, nincs is ahonnan tudniuk, hisz nekik soha nem adódott lehetőségük, hogy anyanyelvükön hallgathassák a liturgiát. Éppen itt a hiba, tanítani kellene, elsőáldozniuk kellene a gyermekeknek magyar nyelven, és akkor tudnák az egyházi szövegeket — érvelt Nyisztor Tinka. Szerinte a püspöknek nem rajtuk kellett volna számon kérnie a magyar Hiszekegyet, mert a Bibliában is az áll, mindenki ott arasson, ahol vetett.

A püspöknél tett pénteki látogatás közös imádsággal zárult, amelyen Ferkó Zoltán azért imádkozott: az Úr világosítsa meg mindenki elméjét, hogy akiknek magyar az anyanyelvük, magyarul imádkozhassanak a templomban is, s rövid időn belül legyen magyar nyelvű egyházi szertartásuk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 243
szavazógép
2007-06-05: Közélet - Ferencz Csaba:

Mindannyiunkat érint

Trianon kikerülhetetlen, ma is mindannyiunkat érint. Hiszen az ott és akkor hozott döntések máig meghatározzák egy nemzet, egy térség sorsát. Minket, magyarokat húsba vágóan.
2007-06-05: Máról holnapra - Farkas Réka:

Politikai büntetés

Előrehozott választásokat, egyéni körzetes szavazási rendszert, kisebb, esetleg egykamarás parlamentet akar Traian Băsescu államelnök.