Politikai büntetés

2007. június 5., kedd, Máról holnapra
Farkas Réka
Előrehozott választásokat, egyéni körzetes szavazási rendszert, kisebb, esetleg egykamarás parlamentet akar Traian Băsescu államelnök.

A Demokrata Párt, fellelkesülve a népszavazási győzelmen, erőt merítve Băsescu igen kemény múlt szerdai parlamenti beszédéből, határozott lépésre szánta el magát, és bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen. A beterjesztéshez szükséges, legalább 116 aláírás nehezen jött össze, s kérdéses a Tăriceanu-kormány megbuktatásához kellő többségi szavazat. Pedig az előrehozott választásokhoz ez lenne az első, elengedhetetlen lépés.

Előrehozott választásokat azonban egyetlen párt sem akar rajtuk és a liberális-demokratákon kívül. A liberálisoknak egyetlen esélyük a kormányon maradás, néhány népszerű intézkedéssel talán csökkenthetik zuhanórepülésüket, és nem jutnak a parasztpárt sorsára. Az SZDP szintén mélyponton stagnál, s egy közeljövőben esedékes voksoláson alig húsz százalék körüli arányt érnének el, az pedig az áhított kormányzati szerepvállaláshoz édeskevés. Bár vezetői állítják, hogy felkészültek egy esetleges előrehozott választásra, az RMDSZ sem kívánhatja ezt, a népszavazás eredményei sok jót nem ígérnek a magyar érdekvédelmi szövetség számára. Emellett Damoklész kardjaként lebeg fejük fölött az egyéni körzetes választási rendszer bevezetése, amelyet ha a többség által támogatott formában fogadnak el, a magyar parlamenti képviselet végnapjait jelenti, néhány mandátumhoz jutó képviselőnek többé nem lesz döntő szava a román politikában. Ebben a kérdésben szövetségesek nélkül maradt az RMDSZ, hacsak a szintén tiltakozó Nagyrománia Pártot nem tekintheti annak. Az elmúlt időszak politizálása oda vezetett, hogy elveszítette alkupozícióját, a nagyobb pártok ― jelenlegi és egykori szövetségesei ― saját megnyirbált népszerűségüket próbálják helyrepofozni, a demokratáktól és Traian Băsescutól engedményekre nem számíthatnak. Hiába dobták be a magyarság számára előnyösebb, vegyes választási rendszer ötletét, pusztába kiáltott szó marad.

A demokraták bizalmatlansági indítványa minden bizonnyal megbukik. Nem valószínű, hogy ebben az évben előrehozott választások lesznek, de minden jel arra mutat, a választási rendszer átalakítására sor kerül. Ez pedig az RMDSZ végnapjait jelentheti. Nem marad büntetlenül a hosszú távú célok rövid távú érdekekért való feladása.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2007-06-05: Közélet - Fekete Réka:

Nyájas találkozó változatlan tartalommal (Csángók a jászvásári püspöknél)

Ha a püspök által szorgalmazott egység azt jelenti, hogy hagyjuk el az anyanyelvünket, akkor ilyen egység nekünk nem kell — mondta lapunk érdeklődésére Nyisztor Tinka, A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének egyházi felelőse, akit a Petru Gherghel jászvásári római katolikus püspöknél tett pénteki látogatásról kérdeztünk.
2007-06-05: Közélet - Farkas Réka:

Kitiltaná Eva Maria Barkit (Románia egységét félti Străchinaru)

Eva Maria Barki, Ausztriában élő nemzetközi jogász Romániából való kitiltását kezdeményezi Petre Străchinaru demokrata képviselő.