Autonómia-körútra indultak

2007. augusztus 28., kedd, Közélet

Újabb autonómia-körútra indult szombaton Antal Árpád képviselő. Dan Manolăchescuval visszatérnek a tavaly meglátogatott tartományok egy részébe, és idén újabb vidékek megismerésével szeretnék bővíteni az európai autonómiákról szerzett tapasztalataikat.

Útjuk első állomása Koszovó; a legkényesebb helyzetben levő térség jogi státusa nem változott egy év alatt, Oroszország megvétózta a rendezési tervet, és minden jel arra mutat, az itt élő albánok egyoldalúan kikiáltják a régió függetlenségét, az Amerikai Egyesült Államok és az európai országok elismerik azt, de a szerbek nem hagyják majd annyiban, és konfliktusokhoz vezet a kialakult helyzet ― fejtette ki a képviselő. Mostani látogatásuk célja a helyszínen tájékozódni a hangulatról és a lehetséges forgatókönyvekről. Második állomásuk Montenegró lesz, a vidék gazdasági fejlődésére kíváncsiak.

Harmadik állomásként Korzikára szeretnének eljutni, ahol Franciaországgal szemben fogalmazták meg autonómiaigényüket, a korzikai politikai alakulatok és civil szervezetek júniusban a frissen megválasztott elnökhöz, Sarkozyhez fordultak, és kérték a régió státusának megváltoztatását. ,,Ezt rendkívül fontosnak tartom, mert ha Korzika esetében előrelépés történik, azt Bukarestben is felemlegethetjük, hisz Romá­nia folyamatosan a francia közigazgatási modellre építkezik, és nagyon gyakran emlegetik, hogy Franciaország nem ismeri el a kisebbségeket" ― fejtette ki Antal Árpád. Tervei szerint jövő év januárjában jutnának autonómia-körútjaik végére, újabb állomásokat terveznek, melyek során új régiókat ismernének meg. Úgy értékeli, tapasztalatszerzésük rendkívül hasznos volt, még akkor is, ha az elmúlt egy év alatt nem sikerült politikai úton érvényesíteni az összegyűjtött tudást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 488
szavazógép
2007-08-28: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Ki mit akar?

A megnevezett időpont, augusztus 24. már elmúlt, de az erdélyi ,,belmagyar" megegyezésnek még semmi konkrét és biztos jele nem mutatkozik, még nem lehet tudni, lesz-e végül közös lista az európai parlamenti választásokra. A tárgyalások lefolytatására kijelölt ,,küldöttségek" egyelőre sokkal többet perlekednek azon, hogyan is kellene elosztani a magyarországi és a bukaresti támogatásokat, mint azon, hogy mi is lenne most a közös erdélyi magyar érdek, hogyan lehetne szavatolni biztos képviseletünket az Európai Parlamentben.
2007-08-28: Közélet - Váry O. Péter:

Izgalmasnak ígérkező évad (Tamási Áron Színház)

A nyári szünet után elkezdődött az új évad előkészítése a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, véglegesítették a műsortervet, az első bemutató próbái már zajlanak.