Érdeklődtek a vajdasági vendég után

2007. augusztus 28., kedd, Közélet

Augusztus 24-én bukaresti rendszámú kocsival civil ruhás, románul beszélő belügyi tiszt kereste fel Bélafalván Boldizsár Béla portáját. Ő aznap Kézdivásárhelyen volt, felesége, a románul keveset tudó Katalin fogadta az illetőt, aki egy igazolványt is felmutatott. Az esetet Boldizsár Béla mesélte el lapunknak.

A civil ruhás egyén bejött az udvarunkra — mondta —, és Krizsán Vilmos, a Vajdasági Családegyesületek Szövetségé­nek elnöke felől érdeklődött: mikor ment el, meddig volt Bélafalván stb., mivel még nem lépte át a román—szerb határt (Ez mese, hiszen kedden indult hazafelé, és szerdán átlépte a határt — a szerző megjegyzése). A kocsija rendszámát is tudta. Boldizsár felháborítónak tartja az esetet, hiszen nem első alkalom, amikor a ,,kékszeműek" figyelik a hagyományőrzőket vagy a vendégeit, legutóbb a csíksomlyói búcsúra Gelencére és Bélafalvára érkezett szegediek nevét jegyezte fel a rendőrség. Nem tudom, hogy ez milyen szekus módszer, de ehhez nem találok szavakat, hiszen ezek szerint az is érdekelte őket, hogy a világtalálkozóra kik jöttek haza, és honnan jöttek. Az átkeresztelt szekuritáté ma is működik — vélekedett Boldizsár, aki az esetet a megyei tanács augusztus 29-i ülésén is szóvá akarja tenni, hiszen egy jogállamban megengedhetetlen, hogy akárcsak 1989 előtt, éber szemekkel figyeljék a külföldieket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2007-08-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Minden ötödik iskola engedély nélkül

A megye 344 tanintézménye közül 63 — durván számolva minden ötödik — egészségügyi engedély nélkül kezdi meg a tanévet, ha azonban a munkálatok az előirányzott ütemben haladnak, év végére már csak 14-ből hiányzik a megfelelő illemhely és vízellátás — közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Keresztély Irma főtanfelügyelő, hangsúlyozva, hogy az egészségügyi engedély csak a minimális civilizációs követelményekhez kötött, ezen felül még bőven van tennivaló, amíg valóban korszerű, jól felszerelt és barátságos környezetben tanulhatnak gyermekeink.
2007-08-28: Közélet - Iochom István:

A raktár zárva maradt (Csavargyár)

Tegnap délelőtt tíz órakor a kézdivásárhelyi csavargyár bejá­ratánál, illetve a kapusszoba melletti volt üzlethelyiségben újabb egyeztető tárgyalásra kerül sor Örsi Imre zárgondnok, Máthé Péter József bírósági végrehajtó, Ráduly-Baka Lajos, az Egyesület az MTS Rt. Vagyona Megmentéséért igazgatótanácsának elnöke és ifj. Szurkos Ernő, az időközben Sigur Construct Kft.-vé átkeresztelt cég ügyvezetője jelenlétében.