Külföldi hírek - Váry O. Péter

2009. december 18., péntek, Közélet

A nyelvtörvény ellen Budapesten...

Az egész európai politikára negatív hatást gyakorolhat Szlovákia nyelvi szélsőségek irányába mutató gyakorlata a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma szerint. Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának alelnöke a szervezet tegnapi budapesti zárt ülését követően hangsúlyozta: a szlovákiai nyelvtörvény, illetve annak szerdán életbe lépett végrehajtási rendelete nem Magyarország és Szlovákia közötti kérdés, hanem olyan európai ügy, amellyel úgy kell foglalkozni, mint minden más szélsőség visszaszorításával.

...és Washingtonban

Benjamin Cardin szenátor, az amerikai Helsinki Bizottság elnöke első ízben irányította rá a figyelmet a washingtoni törvényhozásban a szlovák nyelvtörvény kérdésére, illetve a Magyarország és Szlovákia közötti feszült viszonyra, amelyet szerinte rendezni kell. Cardin egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet: ,,számos tényező, illetve fejlemény nyomán olyan benyomás alakult ki, hogy a szlovák kormány bizonyos mértékben ellenségesen viszonyul a magyar kisebbséghez". A politikus közölte: a szlovákiai államnyelvtörvény módosítása súlyos aggodalmakat keltett abban a vonatkozásban, hogy a magyar kisebbség magyar nyelvhasználatát Szlovákiában indokolatlanul és igazságtalanul korlátozhatják.

Fico sikerként könyveli el

Robert Fico szerint az államnyelvtörvény ügye Szlovákia nagy diplomáciai sikere, amelyre építeni kell. Nem gondolja, hogy a nyelvtörvény végrehajtási utasításainak jóváhagyásával megsértette volna a magyar—szlovák kormányfői megállapodásokat, azt állítja: Szécsényben abban állapodtak meg Bajnai Gordonnal, hogy a törvény egyetlen cikkelyét sem kell megváltoztatni.

Szlovák sajtóvélemények

A Sme és az Új Szó napilap elítélő, a Pravda támogató véleményt adott tegnap a szlovák államnyelvtörvénynek a kormány által elfogadott végrehajtási utasításairól. A Sme liberális napilap szerint a dokumentum jogilag nehezen értékelhető, nincs jelentősége, s azt sem tudni, hogy kinek kell betartania ezeket az utasításokat. ,,A törvény és az utasítások zavarossága pontosan megfelel az alkotók céljának: kiszorítani a magyar nyelvet — amelytől őszintén irtóznak — a közéletből, és konyhanyelvvé tenni azt." Hasonlóan vélekedik a magyar nyelvű Új Szó is. ,,Marad tehát a bizonytalanság, aminél a szlovákiai magyarok vonatkozásában rosszabb nincs is." A Pravda független lap viszont azt állítja, bármit is tenne Szlovákia, Magyarországnak semmi sem lenne jó, mindig találna valami újat, ami miatt támadhatná Pozsonyt. Szerinte most Budapest a végrehajtási utasításokon háborog, holott azokat korábban ő követelte.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1852
szavazógép
2009-12-18: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Schuman- és Petőfi-díj Tőkés Lászlónak
Robert Schuman-díjjal tüntette ki Tőkés László európai parlamenti képviselőt — a Ceauşescu-diktatúrát megdöntő, 1989-es romániai forradalomban játszott szerepének elismeréseként — Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának elnöke.
2009-12-19: Gazdaság - x:

Bernanke maradhat a Fed élén (Pénzvilág)

A washingtoni szenátus bankbizottsága csütörtökön jóváhagyta Ben Bernanke Fed-elnöki hosszabbítását, jelölését már csak a szenátus egészének kell megerősítenie. A testület 16―7 arányú szavazással támogatta Bernanke jelölését.