Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. december 18., péntek, Belföld

Schuman- és Petőfi-díj Tőkés Lászlónak

Robert Schuman-díjjal tüntette ki Tőkés László európai parlamenti képviselőt — a Ceauşescu-diktatúrát megdöntő, 1989-es romániai forradalomban játszott szerepének elismeréseként — Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának elnöke.

Tőkés szerint ,,kivételes jelentőséggel bír az a körülmény, hogy a forradalom éppen Temesváron tört ki, egy olyan városban, ahol mintegy tíz nemzeti közösség és ugyanannyi vallási felekezet él együtt a kölcsönös megértés és tisztelet szellemében". A Schuman-díjjal azokat tüntetik ki, akik kiemelkedő módon cselekednek az európai integrációért, a demokráciáért és az emberi jogokért. A korábbi kitüntetettek közt található Jelena Bonner és Andrej Szaharov szovjet emberjogi harcos, II. János Pál pápa, Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő és Valéry Giscard d’Estaing volt francia köztársasági elnök. v A magyarországi Terror Háza Múzeum alapítványa által létrehozott, 10 000 euróval járó Petőfi-díjat idén Tőkés László és Gabriel Andreescu író, publicista kapta. A közép-európai népek szabadságáért végzett tevékenységet elismerő kitüntetés átadásán Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója szerint Románia és Magyarország ma ugyanúgy egymásra van utalva, mint húsz éve, a rendszerváltozás idején: ma a geopolitikai helyzet megváltozása, akkor a kommunizmusból szerzett tapasztalatok kötötték össze.

Botrányos megemlékezés a parlamentben

Kiabálásba fulladt az 1989-es megemlékezés a törvényhozásban: Dumitru Dincă forradalmár a szószékről kifogásolta a december 21-i eseményekről vetített filmet, Ion Iliescu volt államfő és Petre Roman volt kormányfő hiába próbálta lecsillapítani. Percekig tartó, hangos vita után az elégedetlenkedőt a folyosóra terelték, ahol azonban újrakezdődött a cirkusz, és ezúttal nehezebben sikerült elhallgattatni a bősz látogatót. Végül azonban sértődötten kivonult a parlament épületéből.

Délkeleten kitart a hóvihar

Továbbra sem enyhül a zord időjárás Dobrudzsában, Havasalföld keleti, és Moldva déli részein: 14 megyében ma este 11-ig meghosszabbították a sárga jelzést a meteorológusok. A közúti forgalom tegnap is igen nehézkes volt: 56 megyei rangú és négy országutat (Buzău, Vrancea, Brăila és Galac megyében) zártak el a hótorlaszok, és 30 órán keresztül járhatatlan volt a Buzău—Urziceni közötti E85-ös európai út is. Összesen 2514 személyt és 1765 gépkocsit kellett kimenteni; Vrancea megyében 50 ember a hóviharban rekedt a múlt éjszaka, még a hadsereg sem tudott áttörni hozzájuk. Jó néhányan sorsukra hagyták autóikat, hogy ne kelljen másodszor is a szabadban éjszakázniuk. A helikopteres mentés is akadozik, több hívást vissza kellett utasítani. A Soarelui autópályát viszont megnyitották, a nehézgépkocsik számára is.

Ma összeül az SZKT

December 18-ra hívta össze a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülését Markó Béla RMDSZ-elnök a marosvásárhelyi Kultúrpalotába. Az ülés napirendje: a szövetségi elnök politikai tájékoztatója, az államelnök-választási kampány kiértékelése, döntés az RMDSZ választások utáni stratégiájáról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 406
szavazógép
2009-12-18: Belföld - x:

Hírsaláta

BĂSESCU EGYEZTETETT. Az úgynevezett államelnök és pártvezetők közti tanácskozáson mind a liberális, mind a szociáldemokrata tárgyalócsoport látogatásakor meglehetősen ellenséges hangulat uralkodott.
2009-12-18: Közélet - x:

Külföldi hírek - Váry O. Péter

A nyelvtörvény ellen Budapesten...
Az egész európai politikára negatív hatást gyakorolhat Szlovákia nyelvi szélsőségek irányába mutató gyakorlata a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma szerint. Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának alelnöke a szervezet tegnapi budapesti zárt ülését követően hangsúlyozta: a szlovákiai nyelvtörvény, illetve annak szerdán életbe lépett végrehajtási rendelete nem Magyarország és Szlovákia közötti kérdés, hanem olyan európai ügy, amellyel úgy kell foglalkozni, mint minden más szélsőség visszaszorításával.