Hírsaláta

2009. december 19., szombat, Belföld

SZOLGÁLAT, HŰSÉG JUTALOM. Traian Băsescu szereti megjutalmazni közvetlen és hűséges munkatársait. Románia Csillagával tüntette ki összes tanácsadóját, köztük Eckstein-Kovács Pétert is. (Ziare.com)

NŐTT A SZÉN-MONOXID-MÉRGEZÉS VESZÉLYE. A fűtési szezon veszélyeire figyelmeztet közleményében az E.On gázszolgáltató vállalat. Tavaly országszerte hetven esetben történt szén-monoxid-mérgezéssel járó baleset, 131-en súlyosan megsérültek, a halálos áldozatok száma elérte az ötvenet. A szakértők szerint a fűtési idény elején célszerű ellenőrizni a kéményeket, és biztonságot nyújthat a szén-monoxidot érzékelő készülékek telepítése. (Agerpres)

CSAK A MEZŐGAZDASÁGI TERÜLETEK NEGYEDE TERMEL JÖVEDELMET. A romániai termőföldek alig huszonkét százalékán jövedelmező a termelés — derül ki a King Sturge nemzetközi ingatlantanácsadó romániai kirendeltségének felméréséből. Radu Boiţan, az ügynökség romániai vezérigazgatója egy bukaresti mezőgazdasági konferencián elmondta: a statisztikák azt mutatják, a honi termőföld-tulajdonosok negyvennégy százaléka egy hektárnál kisebb területen gazdálkodik, ők semmiképp sem tudják jövedelemmel zárni a termelői ciklusokat. Rámutatott ugyanakkor: a romániai mezőgazdasági egységek hatvannégy százaléka kizárólag saját fogyasztásra termel, s nem szerepel a piacon. (Erdélyi Hírek)

POLITIKAI FELHANGÚ MENESZTÉS. Szondy Zoltán szerint egyértelműen politikai döntés volt, hogy menesztették őt a Hargita Népétől. Az újságíró — aki egyben MPP-s csíkszeredai tanácstag is — bepereli az RMDSZ-es többségű megyei önkormányzat felügyelete alá tartozó lapot. (Krónika)

BÜNTESSÉK IS A KOMMUNISTA RENDSZER BŰNELKÖVETŐIT. Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő december 15-én, a rendszerváltozás 20. évfordulóján Temesváron politikai szándéknyilatkozatot tett közzé a kommunizmus bűneit kivizsgáló nemzetközi büntetőjogi rendszer kialakítása tárgyában — tudatja a képviselő sajtóirodája. A közlemény szerint a létrehozandó törvényszék anyagi, területi és időbeli kompetenciáját, valamint a használt szakkifejezések meghatározását az említett intézmény alapdokumentumai tartalmaznák, melyek a törvényszék által hozott döntések jogi alapját is szolgáltatnák.

KORRUPCIÓ A KÖBÖN. Hatalmas felhajtást csaptak a szocdemek, hogy egyik szenátorukat, Cătălin Voicut, akit különben tavaly Marian Vanghelie belügyminiszternek is javasolt, letartóztatták az utcán, s bevitték a korrupcióellenes ügyészségre. Mint kiderült, Voicu közbelépett az ügyészségen Costel Căşuneanu, aszfaltkirálynak is nevezett üzletember érdekében. A bíró, akit a gyanú szerint Căşuneanu megvesztegetett, Florin Costiniu volt, annak a Viorica Costiniu bírónőnek a férje, akinek meglehetősen nyílt konfliktusa van jelen pillanatban is az államfővel. Ennek dacára férje, a Legfelső Bíróság tagja, Băsescu kedvenc üzletembere, Căşuneanu üzleti érdekében lépett fel, s próbálta elérni, hogy az ötszázmillió eurós állami megrendelést, melyért per folyik, ne az Euroconstruct kapja, mely a versenytárgylást megnyerte, hanem Căşuneanu. (Ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 109
szavazógép
2009-12-19: Közélet - x:

Miniszterjelöltek

Elfogadta tegnap saját miniszterjelöltjeinek listáját a demokrata-liberális párt országos vezetőtestülete.
2009-12-19: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Arasznyi hó is sok
Bár a hóréteg még a sípályákon sem haladja meg a húsz centit, tegnap ismét sok helyen elakadt a közúti forgalom, a tengeri kikötőket időlegesen lezárták, ötvenöt vasúti járatot töröltek, és jelentős késesek voltak a légi közlekedésben is.