Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. december 19., szombat, Belföld

Arasznyi hó is sok

Bár a hóréteg még a sípályákon sem haladja meg a húsz centit, tegnap ismét sok helyen elakadt a közúti forgalom, a tengeri kikötőket időlegesen lezárták, ötvenöt vasúti járatot töröltek, és jelentős késesek voltak a légi közlekedésben is.

A napok óta tartó havazás nem csak a szeles területeken okoz gondot, hanem Bukarestben is, ahol a városvezetés minden nyilatkozata ellenére kevésnek látszik a bevethető hókotró gép, csak a főútvonalakon győzik a tisztítást. Különösen Kelet-Romániát sújtja az ítéletidő. A Konstanca felé vezető autópályát a héten már másodszor kellett lezárni.

Ezüstfenyő-díjak, 2009

Ünnepélyes keretek között osztották ki tegnap Marosvásárhelyen az RMDSZ által 2002-ben alapított Ezüstfenyő-díjakat. Gyarmathy János és Kiss Levente marosvásárhelyi képzőművész alkotását minden évben azoknak a személyeknek adományozzák, akik kiemelkedő munkát végeztek a ,,szülőföld visszaszerzése", valamint az RMDSZ programjának megvalósítása érdekében. A kitüntetésre érdemes személyeket az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, illetve a szövetség területi szervezeteinek javaslatai alapján jelölik ki. Az idén huszonnégy Ezüstfenyőt adnak át, ebből kettő jön megyénkbe: Demeter János megyeitanácselnök-helyettes, illetve Tusa Levente szentkatolnai polgármester tevékenységét találták kiemelkedőnek.

Több pénz a magyar egyházaknak

A Vallásügyi Államtitkárság költségvetésének hetvenszázalékos lefaragása dacára 2009-ben sem csökkent a történelmi magyar egyházaknak nyújtott állami támogatások értéke ― jelentette ki Nagy Mihály Zoltán szakreferens. Az elmúlt évben a magyar egyházaknak átutalt teljes összeg kilencmillió lejt tett ki, ebből 3 479 000 lejt templomok építésére és javítására fordíthattak (a gyulafehérvári Szent Mihály-katedrálisra 230 000 lejt). Az RMDSZ támogatásával az elmúlt év végén módosították a egyházi személyek állami segélyezésére vonatkozó jogszabályi hátteret. Ennek köszönhetően minden egyházi személy havonta nagyobb pénzösszeget vehet kézhez, ugyanakkor a szórványban szolgálók segélyét további 15 százalékkal megemelték. 2009 májusától 368 magyar lelkipásztor részesül ebben a támogatásban. Nagy Mihály Zoltán további eredménynek tekinti azt is, hogy az idén sikerült rendezni a református egyház több éve húzódó kérését, a két püspökhelyettesi állás állami támogatásba való besorolását. Az RMDSZ képviselői által benyújtott törvénymódosításnak köszönhetően ez év októberétől az erdélyi és a királyhágó-melléki egyházkerületek püspökhelyettesei az egyházi méltóságoknak járó állami javadalmazásban részesülnek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2255
szavazógép
2009-12-19: Belföld - x:

Hírsaláta

SZOLGÁLAT, HŰSÉG JUTALOM. Traian Băsescu szereti megjutalmazni közvetlen és hűséges munkatársait. Románia Csillagával tüntette ki összes tanácsadóját, köztük Eckstein-Kovács Pétert is. (Ziare.com)
2009-12-19: Közélet - x:

Külföldi hírek — Váry O. Péter

Sólyom ügyében az Európai Bírósághoz fordulnak
Sólyom László Szlovákiából való kitiltása ügyében az Európai Bírósághoz fordul a külügyminisztérium — közölte Balázs Péter. A külügyminiszter azt mondta, hogy a köztársasági elnök ügyében az Európai Bizottság által a héten nyilvánosságra hozott vélemény részben Magyarországot igazolja, a bizottságnak azt a meglátását viszont, amely szerint az államfő más elbírálás alá esik, nem tartják kielégítőnek.