Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Száztíz éves az aszpirin

2007. augusztus 29., szerda, Magazin

Hosszas kutatások után, száztíz évvel ezelőtt, 1897. augusztus 10-én a német Felix Hoffman a Bayer festékgyár wuppertali laboratóriumában lejegyezte laborkönyvébe az acetil-szalicilsav (ASS) receptúráját, a későbbi aszpirin gyógyszer összetételét.

A gyógyszeripar egyik első pionírja édesapja reumatikus fájdalmait enyhítő szert akart alkotni, receptje azonban világszerte milliók számára hozott gyógyulást. A szalicilsav tartalmú fűzfakéreg fájdalomcsillapító hatásáról már az időszámításunk előtti második évezredben is születtek feljegyzések, ezek közül több fenn is maradt. Egy kalandvágyó német egyiptológus, Georg Ebers a 19. században hozzá is jutott ezekhez az antik papiruszokhoz. Az orvosok atyja, Hippokratész is tett említést a szalicilsav jótékony hatásairól, mégis több mint két évezrednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a szalicilsavat ecetsavval elegyítsék. 1899. január 23-án javasolták a Bayer akkori vezetőségének, hogy a szer neve az összetevők rövidítéséből Aspirin legyen. 1899. február 1-jén kérelmezték a szabadalmaztatást, s 1899. március 6-án Berlinben, a császári Szabadalmi Hivatal 36433-as sorszámmal felvette jegyzékébe az Aspirin nevű gyógyszert. Májusban már hirdetések jelentek meg az új csodaszerről, amelyet először por formájában lehetett kapni. A századfordulón az aszpirin elindult a világhírnév felé, 1900-ban az Egyesült Államokban is bejegyezték. 1904 óta tabletta formájában a gyógyszertárakban is kapható, s ,,diadalútja" azóta is tart. Első nagy rajongói közé tartozott az író Franz Kafka és az énekes Enrico Caruso, aki az időjárás-változások miatti fejfájására szedte az aszpirint.

Az I. világháború szinte teljesen tönkretette a Bayer céget, amely elvesztette külföldi szabadalmait is. (Az Egyesült Államokban például csak 1994-ben szerezte vissza.) A háború után Amerikában a Sterling vállalat vette meg a Bayer és az Aspirin márkanevet, 1919-ben 5,3 millió dollárt fizettek a jogokért. A húszas évek elején világszerte ezer vállalat próbálkozott az aszpirin tökéletes másolatának előállításával. Bár a szer népszerűsége töretlen maradt, csak 1971-ben lendült fel újra az aszpirin karrierje, ekkor került a piacra az Aspirin Plus C. Tudósok egyre több kedvező hatását ismerték fel, szívroham, stroke és gyomorrák veszélyeit csökkentő hatásait is kimutatták. A legfrissebb kutatások azt bizonyítják, hogy láz- és fájdalomcsillapító, valamint gyulladásgátló hatása mellett hatékonyan használható még számos betegség megelőzésében és gyógyításában is. Ugyanakkor az orvosok felhívták a figyelmet az aszpirinnek a gyomor és a belek belső vérzését okozó mellékhatására, illetve az allergiás reakciókra. Ezek azonban a népesség mindössze öt százalékát érintik.

A gyógyszer századik születésnapja alkalmából hatalmas szimpóziumot tartottak Velencében, s egy rózsafajtát is elneveztek az aszpirinről. Bejegyzésének centenáriumán a Bayer leverkuseni központját aszpirinné varázsolták, az épületet a gyógyszer jellegzetes dobozához hasonlóan csomagolták be. Napjainkban évente közel 50 000 tonnányit gyártanak az acetil-szalicilsavból, ha ezt 500 milligrammos kiszerelésű tablettákban egymás mellé tennék, az egymilliárd tabletta az egymillió kilométeres hosszúságot is elérné, vagyis bőven elég lenne arra, hogy a Föld és a Hold közötti távolságot oda-vissza átfogja.

Pietsch Judit

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2052
szavazógép
2007-08-29: Magazin - x:

Szüzesség eladó

Oroszországban divatba jött, hogy a fiatal és nem annyira fiatal lányok az interneten kínálják eladásra szüzességüket, és van is érdeklődés az ,,áru" iránt.
2007-08-29: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Fakultatív magánnyugdíj

A jelenlegi nyugdíjrendszerben az időskori anyagi biztonság három pilléren nyugszik: az ismert nyilvános rendszer (itt a pénz kezelője állami intézmény), a kötelező magánnyugdíj (ezt augusztus 15-én ismertettük, bevezetésére most készülnek, kezelői magáncégek lesznek), illetve a fakultatív, azaz nem kötelező magánnyugdíj, ahol szintén magántársaságok hivatottak a befizetett összegek forgatására, s ha eljön az idő, kiegészítő járadék folyósítására.