Hírbörze

2007. augusztus 29., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Hat pályázat nyert

A kis-, közepes és mikrovállalkozásoknak 2006—2009-re meghirdetett, beruházásokat és indulást támogató program keretében Kovászna megyéből hat cégnek a pályázatát fogadták el, és négy vállalkozás került a várakozási listára — adja hírül a megyei kereskedelmi és iparkamara. A kiválasztott cégek: Deico Nyomda, Carpatgraf, Case Lemn Construcţii, D-Toys, Dia-Dal (mind az öt kamaratag), valamint a Trans Euro Univers.

Húzóágazat az építőipar

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint a huszonhét tagállam közül Romániában fejlődik legnagyobb iramban az építőipar: éves kivetítésben júniusban 26,7 százalékkal nőtt, Románia ezzel messze megelőzte a 16,5 százalékot felmutató Szlovéniát. Májushoz képest a havi növekedésben Romániát csak Spanyolország hagyta le: ott 2,2, itt pedig 2,1 százalékkal emelkedett az építőipar. Májushoz képest júniusban a legtöbbet Magyarország építőipara esett vissza (8,9 százalékot), ezt követi Szlovénia (-6,7) és Belgium (-4,6). Az unió építőipara átlagban 0,5 százalékkal nőtt egyik hónapról a másikra.

Mérleghiány, mérlegtöbblet

Az Eurostat adatai szerint 80,6 milliárd euróval Németország volt az EU legnagyobb kereskedelmi többletet megvalósító országa az év első öt hónapjában. 16,2 milliárddal Hollandia követi, és 12,7 milliárddal Írország a harmadik. A legnagyobb mérleghiány Nagy-Britanniában keletkezett (53,9 milliárd euró), majd Spanyolországban (36,9 milliárd euró), a harmadik Franciaország (-16,1 milliárd euró), a negyedik Görögország (-15,8 milliárd euró), az ötödik pedig Románia 7,9 milliárd eurós hiánnyal. A román statisztikai hivatal kimutatása szerint a mérleghiány a jelzett időszakban hatvannégy százalékkal volt nagyobb, mint tavaly.

Rendezvények

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 17. szám, telefon: 0267/351 677, e-mail: ccicov@ccicov.com) jelentkezni lehet Amerikába látogató gazdasági küldöttségbe, különböző tanfolyamokra, hazai és külföldi kiállításokon és vásárokon való részvételre, üzleti kapcsolatok felvétele érdekében.

Vállalkozói napok

A Kovászna Megyei Kis- és Közepes Vállalkozók Szövetsége, az Asimcov szeptember 28—29-én Megyei Vállalkozói Napokat szervez. A 9. alkalommal tartott rendezvény programjában több konferencia, valamint más kísérő rendezvények szerepelnek. Ezek körét még nem zárták le, javaslatokat várnak a szövetség tagjaitól.

Képzés Zalaegerszegen

Csak ma lehet még jelentkezni az Asimcov székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Martinovics utca 2. szám, telefon: 352 425, e-mail: office@asimcov.ro) a vállalkozói szövetség közreműködésével a zalaegerszegi Üzleti Szakközépiskola keretében tartott képzésekre, ahol erdélyi diákokat is fogadnak. Az idegenforgalmi technikusképzés kétéves. Az évközi és a nyári gyakorlatokat Hévíz, Keszthely (Balaton), Zala megye neves szállodáiban tartják. A technikusi végzettséggel automatikusan kiváltható az idegenvezetői engedély, és a képzésre ráépíthető az idegenforgalmi menedzser szak is. A képzés 22 éves kor betöltéséig tandíjmentes. A tanulóknak diákigazolvány jár, kedvezményes kollégiumi ellátást is biztosítanak. Érettségivel nem rendelkezőknek 16 éves kortól az informatikai hálózatrendszer-telepítő és boltieladó-képzést ajánlják.

Tőkeemelésre készülnek a Covalactnál

Rendes és rendkívüli közgyűlést hívtak össze szeptember 24-re a sepsiszentgyörgyi Covalact tejfeldolgozó cég vezetői. A 10 órakor kezdődő rendes közgyűlésen mutatkozik be az új többségi tulajdonos, az amerikai SigmaBleyzer Southeast European Fund IV., mely nemrég Ioan Bălantól megvásárolta a részvények hetven százalékát, ugyanitt a lemondottak helyére új vezetőtanácsi tagokat, illetve auditálót választanak. A 11 órára tervezett rendkívüli közgyűlés napirendjén szerepel a részvények újraszámozása, a törzstőke emelése, illetve az alapító okirat több cikkelyének módosítása. A vezetőtanács javaslata szerint négymillió eurónak megfelelő lejjel szeretnék növelni a társaság alaptőkéjét, s minden részvényes arányának megfelelő mértékben elővásárlási joggal rendelkezne. (incze)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 333
szavazógép
2007-08-29: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Jönnek a tudatos fogyasztók (Piackutatás)

Csökkent a fogyasztói bizalom a gyártókkal és forgalmazókkal szemben, és megjelentek a tudatos, kritikus, véleményformáló fogyasztók, akik saját közösségeikben pillanatok alatt semmisítik meg a legszívhezszólóbb marketingüzeneteket is ― derült ki az IBM élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói szokásokat felmérő reprezentatív vizsgálatából.
2007-08-29: Riport - B. Kovács András:

Kifosztott közbirtokosságok

Álmodni is tudni kell
Felülről irányított, körmönfont terv húzódik meg a Moldvába szakadt erdők eltulajdonítása, a székelység kifosztása mögött ― véli, nem alaptalanul, az egyik gelencei közbirtokosság elnöke. Gábor Imre, aki egyúttal a brassói városi tanács tagja, az erdőtulajdonosok Orbai Egyesületének elnöke is, s aki új szemszögből világítja meg a sorozatunkban többször vizsgált kérdést, kétségtelenül eredeti tapasztalataira támaszkodva.