PiackutatásJönnek a tudatos fogyasztók

2007. augusztus 29., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Csökkent a fogyasztói bizalom a gyártókkal és forgalmazókkal szemben, és megjelentek a tudatos, kritikus, véleményformáló fogyasztók, akik saját közösségeikben pillanatok alatt semmisítik meg a legszívhezszólóbb marketingüzeneteket is ― derült ki az IBM élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói szokásokat felmérő reprezentatív vizsgálatából.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban folytatott felmérés eredményei azt mutatják, hogy a fogyasztói bizalom egyre alacsonyabb: a vásárlók hetven százaléka nem bízik túlságosan abban, hogy a márkás élelmiszerek gyártói megfelelően figyelnének a fogyasztók egészségére vagy a környezetre. Fele részük nincs meggyőződve az élelmiszerek biztonságosságáról, negyven százalékuk pedig már leváltotta megszokott márkáját az elmúlt két évben. A megkérdezettek hatvan százaléka állította, hogy többet tud a termékek tartalmáról, mint két évvel korábban, és hetvenkét százaléka még több információt akar a forrásról, az elkészítési eljárásról és az összetevőkről.

Noha a termék, a márka és a csomagolás még mindig kulcsfontosságú az eladás szempontjából, a vásárlói viselkedésben jelentős fordulat zajlik: a fogyasztói döntéseket egyre jobban befolyásolják egy-egy közösség tagjai és véleményformálói, s egyre fontosabbá válnak olyan tényezők, mint a termék hatása az egészségre, közérzetre, környezetre és a társadalomra. Eközben a hagyományos marketingüzenetek hatása csökken.

Az eredmények egy új típusú vásárló, az omnifogyasztó profilját rajzolják ki, aki tudatos, kételkedő, aktív és kiterjedt ― gyakran az interneten kialakított ― közösségi kapcsolatokkal rendelkezik. Az omnifogyasztó széles termékkörből vásárol, s véleményét, tapasztalatait folyamatosan megosztja másokkal, továbbá átláthatóságot követel, és csak abban a termékben bízik, amelynek eredetét és hatásait jól ismeri.

Megnyeréséhez a legjobb út, ha a gyártók és a forgalmazók biztosítják az áruk nyomon követhetőségét, valamint a lehető legteljesebb információt nyújtják a termékekről. Mindezt ma már nem szükséges apró betűkkel feltüntetni, hiszen a csomagolásba integrált olcsó csipen akár egy kisebb könyvtárnyi adat elfér, egyedi sorszámozással pedig az is megoldható, hogy a fogyasztó bárhol és bármikor az interneten keresztül lekérje a gyártótól az adott cikkre vonatkozó adatokat.

Az IBM szerint a követhetőség és az információ biztosítása értékes versenyelőny, s azok nyerhetik el a vásárlók rokonszenvét, akik nem majd valamikor a jövőben, szabályozóktól kényszerítve cselekszenek ügyfeleik széles körű informálása érdekében, hanem az elsők között lépnek.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 984
szavazógép
2007-08-29: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Fakultatív magánnyugdíj

A jelenlegi nyugdíjrendszerben az időskori anyagi biztonság három pilléren nyugszik: az ismert nyilvános rendszer (itt a pénz kezelője állami intézmény), a kötelező magánnyugdíj (ezt augusztus 15-én ismertettük, bevezetésére most készülnek, kezelői magáncégek lesznek), illetve a fakultatív, azaz nem kötelező magánnyugdíj, ahol szintén magántársaságok hivatottak a befizetett összegek forgatására, s ha eljön az idő, kiegészítő járadék folyósítására.
2007-08-29: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Hírbörze

Hat pályázat nyert
A kis-, közepes és mikrovállalkozásoknak 2006—2009-re meghirdetett, beruházásokat és indulást támogató program keretében Kovászna megyéből hat cégnek a pályázatát fogadták el, és négy vállalkozás került a várakozási listára — adja hírül a megyei kereskedelmi és iparkamara. A kiválasztott cégek: Deico Nyomda, Carpatgraf, Case Lemn Construcţii, D-Toys, Dia-Dal (mind az öt kamaratag), valamint a Trans Euro Univers.