Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Fogadatlan prókátorok

2007. augusztus 29., szerda, Máról holnapra

Az autonómia az erdélyi magyarság megmaradásának záloga. Nem szlogen e rövid mondat, hanem tény. A vadkapitalizmus és a globalizáció ,,áldásainak" kitett, kisebbségbe szorult nemzeti közösségünk képtelen lesz erős és fejlődő entitásként fennmaradni, ha nem tudja kivívni személyi, kulturális és területi önrendelkezési jogát.

Ehhez természetesen — ahogyan hazai és külföldi szakértők mindig hangsúlyozzák — egységes belső akarat, erős anyaország, a román állam és az unió támogatása szükséges. Hát, ami az anyaország autonómiánkhoz való viszonyát illeti, Kóka, majd Gyurcsány megnyilatkozásai után sok jót nem remélhetünk. A pénzvilágból érkezett két anyaországi politikusnak halvány fogalma sincs a kisebbségi létről, a határon túl rekedt nemzetrészek gondjairól, törekvéseiről, céljairól. Gyurcsány Ferenc képes még román testvérpártja, a megtépázott tekintélyű Mircea Geoană kedvéért is autonómiaellenes kijelentésekre, beszél bele a nagyvilágba, mint ki nem néz könnyelműen elgurított mondatai után. Kisebbik baja, hogy szent meggyőződése szerint az EU megoldja gondjaikat, nagyobb, hogy ki meri jelenteni: autonómiatörekvésünk árt a magyar szomszédságpolitikának, s miként a legszélsőségesebb román nacionalista politikusok, ő is azt vizionálja, hogy az ,,autonómia az elszakadás előszobája". Kérdés, hogy a pápai gyerekből magyar miniszterelnökké lett egykori KISZ-esnek és zavarosban halászó üzletembernek van-e egyáltalán fogalma arról, amiről öntelt magabiztossággal nyilatkozik? Az bizonyos, nem nagyon került kapcsolatba a határon túl élő magyarokkal, s minden jel szerint nemzeti történelmünkről is igen elmosott fogalmai vannak. Hányaveti kijelentései azt tudatosítják bennünk, az az erős anyaország, mely autonómiatörekvéseinket felvállalná, Románia és a nemzetközi fórumok előtt képviselné (mint egykor Ausztria Dél-Tirol ügyét), egyelőre nem létezik.

És a belső egység, az egy cél érdekében mozgósított közös akarat körül is hibádzik valami, igaz, autonómiaügyben mind az RMDSZ, mind ellenzéke meglehetősen határozott s egymástól nem is oly távoli álláspontot képvisel, összehangolásukra tehát lehet remény. Az unió autonómiával kapcsolatos politikája folyamatosan alakul, előbb-utóbb el kell jutniuk annak elfogadásához, támogatásához. Románia — bár egyelőre reménytelen esetnek látszik — változtathat álláspontjukon. Főként, ha egyformán erős külső és belső nyomásnak lesz kitéve. Csak Gyurcsány és társai ne kotyognának bele fogadatlan prókátorként dolgainkba.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 242
szavazógép
2007-08-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Rohammentés Sepsiszentgyörgyről

Ötvenéves, agyvérzést szenvedett, súlyos állapotú beteget vitt tegnap Sepsiszentgyörgyről a jobban felszerelt marosvásárhelyi kórházba a helikopter.
2007-08-29: Közélet - Bodor János:

Elégedetlen tanácstagok (Kovászna)

A legutóbbi tanácsülésen a képviselők felháborodtak amiatt, hogy Zsuffa Levente polgármester ismét hiányzott, így nem volt, akitől tájékoztatást kérni az előterjesztett határozatokról.