A feszültség oldódását reméli

2009. december 29., kedd, Világfigyelő

A szlovák külügyminiszter óvott a feszültség folytatódásától a szlovák—magyar kapcsolatokban, és reményét fejezte ki, hogy a 2010 tavaszán esedékes magyar parlamenti választásokat követően javulni fog a két ország viszonya.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kapcsolatainkat olyan légkörben alakítsuk, amely az elmúlt nyárra és őszre volt jellemző — magyarázta Miroslav Lajcák tegnapi nyilatkozatában. Mindenki számára világosnak kell lennie, hogy ha ez az irányzat folytatódik, mindkét ország jó híre olyan csorbát szenved, hogy képtelenek lesznek érdekeik hatékony védelmezésére — figyelmeztetett. Lajcák szerint a szlovák nyelvtörvény módosítására adott magyar válasz nem áll arányban az elfogadott jogszabállyal, és a két ország viszonyának romlásához vezet. Reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú kapcsolatok a 2010 tavaszán rendezendő magyar parlamenti választásokat követően javulni fognak. Lajcák védelmébe vette a szlovák kormánykoalícióban részt vevő Szlovák Nemzeti Pártot azokkal a vádakkal szemben, melyek szerint az magyarellenes kijelentéseivel szítaná a szlovák—magyar feszültséget.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2009-12-29: Világfigyelő - x:

A jogállam fokozott védelmének éve (Magyarország)

Ez az év Sólyom László 2010 augusztusáig tartó köztársasági elnöki ciklusának utolsó teljes éve volt, ennek megfelelően az államfő megkezdte a ciklus nagy témáinak, így 1956 emlékezetének, a kulturális nemzet és államiságunk összefüggéseinek, valamint az ökológiai fordulat szükségességének összefoglaló értékelését.
2009-12-29: Világfigyelő - x:

Magyar tükör — Bogdán László

Év végi kiértékelőjében a magyar gazdasági miniszter különös kijelentést tett, azt fejtegetve, őt is meglepte az a tény, hogy az uniós forrásokból támogatott nagyvállalatok nem húzták magukkal a teljes magyar gazdaságot. Elemzők szerint ennek a fő oka a kis- és középvállalatok helyzetének meggyengülése.