Másfél évig szólt a doromb

2009. december 29., kedd, Közélet

Tavaly szeptember elsején indult a Dorombszó című, népzenei értékeinket népszerűsítő előadás-sorozat. Háromszéki és Hargita megyei településeken léptek fel a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad színjátszói Piroska Klára és László Károly sepsiszentgyörgyi színművésszel együtt.

A mesejátékban kilenc népi hangszert személyesített meg egy-egy szereplő, meg is szólalt valamennyi — mégpedig hivatásos népzenészek, a Folker együttes által —, s elmesélte történetét. Mint a legtöbb magyar népmesében, a gonosz is megjelent: Dézsi manó a mai gépzenével elnémította a népi hangszereket, melyek aztán mindenféle kalandok után, Violin mester segítségével lelkükben találták meg hangjukat, és újra szólásra bírták egymást. A műsor végén a zenészek a valóságban is bemutatták a hangszereket, és a közönség ki is próbálhatta őket. Az előadás célja: közelebb vinni a gyermekeket a magyar népzene világához, hagyományainkhoz, szokásainkhoz. A költségeket a Kovászna Megyei Művelődési Központ saját költségvetésből, valamint a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület az Ifjúság Lendületben 2007—2013 elnevezésű európai uniós programból jóváhagyott támogatásból fedezte. (f. e.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1301
szavazógép
2009-12-29: Közélet - x:

Ajándékozás a rendőrségen

A kovásznai rendőrség Mikulása december 24-én érkezett. A rendőrség székházában feldíszített karácsonyfánál mintegy huszonöt nehéz anyagi helyzetben levő gyermeknek osztott csomagot.
2009-12-30: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Színház
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház szilveszter estéjén, csütörtökön 18 órától a nagyteremben A nagy utazás című szilveszteri műsort mutatja be. Következő előadások: szombaton és vasárnap 19 órától. Rendező és zenei vezető: Selmeczi György.