Új szlovákiai magyar párt létrehozását latolgatják

2007. augusztus 29., szerda, Világfigyelő

A szlovákiai magyarok körében felvetődött egy új magyar párt megalakításának gondolata — írta a SME tegnap annak kapcsán, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) tavaszi tisztújítása óta egyre élesebben mutatkoznak meg a volt elnök, Bugár Béla és a helyébe lépett Csáky Pál elnökké válása nyomán hangsúlyosabb szerephez jutott Duray Miklós közti nézetkülönbségek.

Mint a liberális polgári napilap írja, elképzelhető, hogy a nemzeti orientációjú Duray—Csáky-féle politikával szemben álló értelmiségiek és vállalkozók esetleg egy konkurens magyar pártot alapítanak, amelynek kulcsembere az MKP elnöki posztját nyolc évnél is hosszabb ideig betöltő Bugár Béla lenne. Bugár a tisztújításon bekövetkezett fordulatra reagálva annak idején bejelentette: kivonul a politikából, de parlamenti képviselői mandátumát a továbbiakban is ellátja; a párt vezetésében nem vállal szerepet, s ez csak egészen szélsőséges esetben, akkor lenne esedékes, ha létében kerülne veszélybe a szlovákiai magyarok egyetlen pártja.

Az SME a felvetés kapcsán több embert megszólaltat. Öllős László politológus szerint a lehetséges új párt létrehozói nyilván Bugár személyére alapoznák az új magyar politikai erő sikerét. Egy új magyar párt sikeréhez azonban a szakértő szerint számos feltételnek kellene teljesülnie, de az úgyszólván biztos, hogy a parlamentbe csak egyik jutna be, vagy egyik se.

A lap megkérdezte az MKP elnökét, Csáky Pált is, aki — mint mondta — már hallott róla, hogy netán ilyesmi készül, ám ha valóban létrejönne egy Bugár nevével jegyzett politikai erő, az igencsak furcsa, a rekordok könyvébe illő fejlemény lenne, hiszen azt jelentené, hogy a tisztújításon elbukott elnök a saját pártja ellen fordulna.

A lap szerint a pártalapítással kapcsolatban a Bugár Bélához közeli Szigeti László vállalkozót emlegetik, aki azonban úgy ítéli meg, hogy egy másik párt létrejötte a szlovákiai magyarság parlamenti képviseletét sodorná veszélybe, ezért inkább azt gondolja, hogy a már adott magyar politikai erő, vagyis az MKP értékrendjeinek bázisán kellene kialakítani különböző frakciókat, mert az utóbbi években az MKP a nemzeti-keresztény normák felé húzott, amelyek azonban nem jelentik az egész magyar kisebbség alapértékeit, hiszen a soraikban liberálisok és szocialisták is vannak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2007-08-29: Közélet - Pásztori Tibor Endre:

Főhajtás az Úz völgyében

Augusztus 26-án kopjafaavatásra, ünnepélyes főhajtásra került sor az Úz-völgyi csata emlékművének szomszédságában. Az alkalomra több százan érkeztek. A hazáért, nemzetért életüket áldozó honvédjeinkre való kegyeletes egybesereglés mindannyiunk lelki pallérozásának kiváló eszköze.
2007-08-29: Világfigyelő - x:

Megválasztották Gült török államfőnek

A török parlament tegnap a várakozásoknak megfelelően megválasztotta az ország elnökévé Abdullah Gül külügyminisztert, aki nem sokkal később letette a hivatali esküt.