Megválasztották Gült török államfőnek

2007. augusztus 29., szerda, Világfigyelő

A török parlament tegnap a várakozásoknak megfelelően megválasztotta az ország elnökévé Abdullah Gül külügyminisztert, aki nem sokkal később letette a hivatali esküt.

Gül első államfői beszé­dében hitet tett a Török Köztársaság világi alapelvei mellett, azt ígérve, hogy pártatlan elnöke lesz az országnak. Egyúttal úgy vélekedett, hogy Törökországnak tovább kell haladnia a reformok útján, amelyek az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz szüksé­gesek. Gült, az iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) jelöltjét a harmadik fordulóban választotta meg államfővé a török parlament.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a török elnökválasztás megtörténtével új, kedvező lendületet nyerhet az ország EU-csatlakozási folyamata. José Manuel Barroso röviddel az ankarai szavazás után közleményben fejezte ki jókívánságait a török elnökké megválasztott Gülnek.

A tekintélyes diplomatának számító Gül, akinek nagy szerepe volt abban, hogy Ankara megkezdhette csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval, iszlamista múltja miatt megosztja a török társadalmat. Egyesek hisznek abban, hogy a politikus mára a parlamenti demokrácia hívévé vált, mások viszont kétségbe vonják ezt. Törökország világi elitje áprilisban megakadályozta a politikus megválasztását, attól tartva, felhasználhatná államfői tisztségét az ország világi berendezkedésének megváltoztatására. Időközben előre hozott választásokat rendeztek, s az AKP tovább növelte parlamenti többségét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-29: Világfigyelő - x:

Új szlovákiai magyar párt létrehozását latolgatják

A szlovákiai magyarok körében felvetődött egy új magyar párt megalakításának gondolata — írta a SME tegnap annak kapcsán, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) tavaszi tisztújítása óta egyre élesebben mutatkoznak meg a volt elnök, Bugár Béla és a helyébe lépett Csáky Pál elnökké válása nyomán hangsúlyosabb szerephez jutott Duray Miklós közti nézetkülönbségek.
2007-08-29: Világfigyelő - x:

Meglepő és eredeti filmek a velencei filmfesztiválon

A filmfesztiválok doyenje, a velencei Mostra 75. születésnapját ünnepli mától szeptember 8-ig, és programjában ― Marco Müller művészeti igazgató szavaival ― meglepő és eredeti filmek egész sora kerül vetítésre, többek között Woody Allen, Ken Loach, Brian de Palma és Peter Greenaway új alkotásai.