Röviden

2007. augusztus 29., szerda, Világfigyelő
Magyar tűzoltók Görögországban

Nehéz körülmények között végzik a mentést a magyar tűzoltók az erdőtüzek sújtotta görög Évia szigetén ― közölte tegnap Jambrik Rudolf alezredes, a Görögországba vezényelt magyar tűzoltócsoport parancsnokhelyettese. A magyar tűzoltók miután megérkeztek a szigetre, föltankolták a gépjárműveket nyolc tonna oltóvízzel, illetve üzemanyaggal, és elindultak a Szeta nevű településre, amelynek háromszáz lakosát a fenyegető lángok miatt kitelepítették. A híradások hatvannégy áldozatról számolnak be.

Nemzetközi sajtóértekezlet a Magyar Gárdáról

Nemzetközi sajtóértekezlet összehívását kezdeményezi az MDF a Magyar Gárdáról, ezen az öt parlamenti párt fejtené ki véleményét a szombaton alakult egyesületről ― mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke tegnap. Az MDF tervei szerint a nemzetközi sajtótájékoztatót pénteken délelőtt tartanák az Országházban. Az eseményre meghívnák a magyar és a nemzetközi média képviselőit, valamint a Magyarországra akkreditált nagyköveteket is. ,,Riasztó az a nemzetközi sajtóvisszhang, ami övezi a Magyar Gárdát. Szinte minden jelentősebb európai napilap foglalkozott a kérdéssel, és majdnem minden megnyilatkozás elítélő ezzel kapcsolatban. Egy országnak nem áll érdekében, hogy ilyen kép alakuljon ki róla" ― hangsúlyozta Dávid Ibolya. Tegnap esti jelentések szerint az öt párt képviselői jelen lesznek a sajtótájékoztatón.

Ötpárti egyeztetés Sólyom Lászlónál

Az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és a KDNP egyetért abban, hogy egy független költségvetési hivatalt hozzanak létre, az MDF viszont nem támogatta a javaslatot. Ezt azután mondták a pártok képviselői, hogy tegnap az államfőnél a költségvetési szabályok megújítását érintő ötpárti megegyezésről tárgyaltak.

Felvidéki újnáci támadás

Újnácik támadtak meg egy színes bőrű londoni férfit a szlovákiai Nagyszombat egyik szórakozóhelyén. A színes bőrű férfit mintegy tíz szlovákiai újnáci verte, majd rugdosta meg, végül leköpdösték. A taxival menekülni próbáló férfi és társai védelmére a taxisofőr hívott rendőri segítséget.

A tálibok elengednék túszaikat

Az afganisztáni tálibok beleegyeztek abba, hogy hamarosan szabadon engedjék a fogságukban levő tizenkilenc dél-koreai túszt, ha Szöul az év végéig kivonja összes katonáját és civil alkalmazottját az ázsiai országból ― jelentette tegnap az al-Dzsazíra hírtelevízió. Az értesülést megerősítette Juszuf Ahmadi, a tálibok szóvivője, valamint a dél-koreai elnöki hivatal is.

Kijárási tilalom Kerbelában

Kijárási tilalmat vezettek be tegnap Kerbelában, ahol már második napja fegyveres összecsapások zavarták az ott zajló, nagy tömegeket vonzó síita vallási ünnepet. Kedd estig legkevesebb harmincöt halálos áldozatot követeltek az összetűzések, és legalább 180-an megsebesültek, köztük nők és gyermekek. A Bagdadtól 110 kilométerre délre fekvő síita szent városban összegyűlt több százezer ― egyes források szerint egymillió ― zarándokkal közölték, hogy el kell hagyniuk a várost. A síita muzulmánok tegnap ünnepelték Mahdinak, a IX. században titokzatos módon eltűnt 12. ― egyben utolsó és azóta is visszavárt ― imámjuknak a születésnapját. Az évente zarándokok milliós tömegét megmozgató nap a síiták egyik legjelentősebb vallási ünnepe.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-29: Világfigyelő - x:

Meglepő és eredeti filmek a velencei filmfesztiválon

A filmfesztiválok doyenje, a velencei Mostra 75. születésnapját ünnepli mától szeptember 8-ig, és programjában ― Marco Müller művészeti igazgató szavaival ― meglepő és eredeti filmek egész sora kerül vetítésre, többek között Woody Allen, Ken Loach, Brian de Palma és Peter Greenaway új alkotásai.
2007-08-29: Közélet - x:

A rektorhelyettes szerint az egyetem román vezetősége elfogadja (Többnyelvűség a Babeş—Bolyai egyetemen)

A Babeş―Bolyai Tudományegyetem (BBTE) román vezetősége most partner a többnyelvűség tekintetében, a többnyelvű feliratok megjelenítésének új folyamata egy hosszan, nehezen egyeztetett, de immár politikai indulatoktól megtisztított igyekezet ― szögezte le tegnap Magyari Tivadar rektorhelyettes.