Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Törvényjavaslat Trianonról

2007. június 5., kedd, Világfigyelő

Simicskó István (KDNP) a trianoni békeszerződés aláírásának 87. évfordulója kapcsán elmondta: Németh Zsolttal (Fidesz) közösen tegnap törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezik, hogy június 4., a trianoni békeszerződés aláírásának napja legyen a nemzeti összetartozás napja. A kereszténydemokrata politikus egy új, növekvő nemzetstratégiát szorgalmazott.

Tegnapi sajtótájékoztatóján Németh Zsolt kijelentette, a méltóságteljes megemlékezés nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az ország fel tudja dolgozni Trianont, vagyis az I. világháborút lezáró békeszerződés továbbra is trauma marad a magyarság közgondolkodásában, vagy ellenkezőleg, a nemzeti összetartozás tudatát erősítő tényezővé tud válni. A fideszes képviselő hangsúlyozta: a nemzeti összetartozás tudatának erősítése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Trianon máig ható káros következményeit Magyarország, a határon túli magyarok és a szomszédos országok eredményesen tudják meghaladni. Arra a kérdésre, hogy ez a meghaladás mit jelent, Németh Zsolt azt mondta: a határon túli magyaroknak úgy kellene élniük, mintha nem következett volna be Trianon, jelenleg azonban nagyon sokszor másodrangúnak érzik magukat, még Magyarországon is, különösen a 2004. december 5-i, kettős állampolgárságáról szóló sikertelen népszavazás óta. A külügyi bizottság fideszes elnöke arra a kérdésre, egyeztettek-e előzetesen a szocialistákkal, azt válaszolta: a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán a legutóbbi alkalommal is volt erről a kérdésről párbeszéd. Mint mondta, azért pont most nyújtották be a törvényjavaslatot, mert a magyar társadalomban június 4-e most került arra a helyre, hogy méltóságteljes nemzeti ünnepé válhat.

Csapody Miklós, az MDF képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: az, hogy június 4-ét, mint minden magyart érintő gyásznapot az összetartozás napjává tegyék, ,,kegyeletsértő blaszfémia", hiszen ami a szétszakíttatás emléknapja, arra akképpen is kell emlékezni. Az MDF most, amikor pusztán a tárgysorozatba vételről volt szó, ezt a kezdeményezést igennel támogatta, azonban azt, hogy a nemzeti összetartozás napjává tegyék, nem tartják elfogadhatónak ― mondta Csapody Miklós, hozzátéve: a szétszakíttatás napja nem lehet az összetartozás napja. Az ellenzéki politikus kiemelte: az MDF szeretné tudni, hogy a törvényjavaslat kidolgozói a határon túli magyarok mely szervezeteivel egyeztettek a kérdésben.

A törvényjavaslat indoklásában a benyújtó Németh Zsolt és Simicskó István azt írja: a 2004. december 5-i népszavazás társadalmi fogadtatásának tükrében szükséges, hogy a magyar nemzetrészek közötti szolidaritás erősítése érdekében a magyar társadalom rendszeres és a jelenleginél bővebb tájékozódási lehetőséget kapjon az 1920. június 4-i trianoni békeszerződésről, valamint a szomszédos országokban élő magyarság életéről, történelméről, kulturális, tudományos és gazdasági teljesítményéről. Az előterjesztésben az ellenzéki képviselők azt javasolják, hogy az önkormányzatok, állami szervek, oktatási intézmények és civil szervezetek minden év június 4-én megemlékezéseket, kulturális rendezvényeket és rendhagyó történelemórákat tartsanak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1075
szavazógép
2007-06-05: Belföld - Páljános Mária:

Belföldi hírek

Harmadszorra sikerült
A Demokrata Pártnak harmadszori nekifutásra tegnap sikerült benyújtania a parlamentben a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, miután múlt héten a képviselőház elnöke kétszer is visszadobta azt. A parlament két házának állandó bizottságai közös ülésükön tegnap úgy határoztak, hogy csütörtökön 9 órakor olvassák fel a parlament plénuma előtt A Tăriceanu-kormánynak távoznia kell című egyszerű bizalmatlansági indítványt, jövő héten hétfőn 15 órakor pedig megvitatják, és szavazásra bocsátják. Ioan Munteanu, a képviselőház titkára az állandó bizottságok ülése után közölte: a parlament vezetősége megállapította, hogy a DP 120 helyett 119 támogató aláírást nyújtott be, Neculai Apostol szenátor ugyanis az utolsó pillanatban visszavonta aláírását. Munteanu elmondta, az ülésen több vélemény is elhangzott, a parlament vezetősége pedig úgy döntött, hogy ezeket hétfőn az indítvány megvitatásán mutatják majd be. ,,Úgy határoztunk, akik vádakat fogalmaznak meg, miszerint bizonyos aláírásokat hamisítottak, járjanak utána, hogy a vádak igazak-e vagy sem" ― mondta Munteanu arra utalva, hogy Gheorghe Funar szenátor csalásról és hamisításról beszélt az aláírások kapcsán.
2007-06-05: Világfigyelő - x:

Véget ért a könyvhét

A 78. Ünnepi Könyvhét és a 6. Gyermekkönyvnapok kínálatára ,,fantasztikusan sokan" voltak kíváncsiak, ez annak a jele, hogy a könyvkiadás mennyire meg tudja szólítani a magyar embereket ― hangsúlyozta az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója a könyvhét tegnapi zárónapján.