Belföldi hírek - Farkas Réka

2010. január 8., péntek, Belföld

Hat magyar államtitkár lesz

Az RMDSZ-nek biztosan lesz államtitkára az oktatásban és a fejlesztési minisztériumban, és valószínűleg a gazdasági és a mezőgazdasági tárcáknál is — nyilatkozta Markó Béla.

A szövetségi elnök kifejtette, az RMDSZ-nek összesen hat-hét államtitkári tisztsége lesz, ám hangsúlyozta, a tárgyalások még nem értek véget. Markó nem kívánta részletezni, melyek azok a minisztériumok, amelyekben feltétlenül államtitkárokat szeretne az RMDSZ. Demokrata-liberális források a két párt csütörtöki találkozója után azt nyilatkozták, hogy a szövetség vezetői olyan fontos minisztériumokban kértek államtitkárságot, mint a szállítási vagy a pénzügyi tárca. A demokrata-liberálisok azonban elutasították ezt a kérést. Az említett források megerősítették, az RMDSZ hat államtitkárt nevezhet ki, többek között a regionális fejlesztési és a gazdasági tárcában, illetve az oktatási minisztériumban is.

Kormányzati prioritások

A költségvetés elfogadása után a kormány prioritása a tanügyi, illetve az egységes nyugdíjtörvény, valamint a decentralizáció szabályozására vonatkozó jogszabály lesz — jelentette ki Emil Boc kormányfő. A parlament újratárgyalja a tanügyi törvényt, az alkotmánybíróság ugyanis kijelentette: ezt a jogszabályt nem lehet felelősségvállalással elfogadni, szükséges a parlamenti vita. A miniszterelnök szerint ezt ugyan nem támasztották alá semmivel, a testület döntéseit azonban tiszteletben kell tartaniuk. Emil Boc elmondta: a következő prioritás a nyugdíjtörvény lesz a kiváltságok és egyes csoportok diszkriminálásának eltörlése érdekében. A kormányfő a pénzügyi felelősségvállalás törvényének elfogadását is fontosnak tartja.

Lemondással fenyegetőzik a pénzügyminiszter

Ha a parlament megszavazza a nyugdíjpont értékének növelését és a társadalombiztosítási járulék 10 százalékos csökkentését, azokat egy másik pénzügyminiszternek kell majd gyakorlatba ültetnie — jelentette ki Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter a költségvetési szakbizottságok ülése előtt. ,,Nem lehetek miniszter, ha a költségvetés olyan törvények miatt vérzik el, amelyek nincsenek tekintettel a gazdasági helyzetre. Nem rejtjük el a pénzt, ha a GDP 2—3 százalékkal nagyobb lenne, akkor azt az egészségügyre, oktatásra fordítanánk" — fejtette ki a parlamentben Vlădescu, majd lemondással fenyegetőzött.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1555
szavazógép
2010-01-08: Belföld - x:

Hírsaláta

KÖVETELŐZIK AZ RMDSZ. Az első repedést a demokrata-liberális—RMDSZ kormánykoalíción a magyaroknak az a vágya okozta, hogy minél több fontos pozíciót töltsenek be például az ipari vagy az oktatási tárcánál — írja a România liberă. E cél elérése érdekében dobták be a nyugdíjpont emelésével kapcsolatos igényüket — véli az újság. A Boc-kormány elég tehetetlen, bevallásuk szerint a törékeny többség megőrzésére nincs más lehetőségük, mint az RMDSZ.
2010-01-08: Közélet - x:

Külföldi hírek - Váry O. Péter

Hibák a szlovák nyelvtörvényben
Alátámasztja Magyarország számos aggályát a szlovák államnyelvtörvény végrehajtási utasításával kapcsolatban az a tegnap nyilvánosságra került, nem hivatalos vélemény, amelyet az Európai Bizottság főtitkárságának jogi szolgálata fogalmazott meg, s mely szerint a rendelet több ponton diszkriminatív a kisebbségekkel szemben.