Külföldi hírek - Váry O. Péter

2010. január 8., péntek, Közélet

Hibák a szlovák nyelvtörvényben

Alátámasztja Magyarország számos aggályát a szlovák államnyelvtörvény végrehajtási utasításával kapcsolatban az a tegnap nyilvánosságra került, nem hivatalos vélemény, amelyet az Európai Bizottság főtitkárságának jogi szolgálata fogalmazott meg, s mely szerint a rendelet több ponton diszkriminatív a kisebbségekkel szemben.

Balázs Péter külügyminiszter szerint az uniós kifogások alapján Magyarország szükség esetén fel tud majd lépni a szlovákiai magyarok védelmében. Az egyik legfontosabb kifogás, amelyet a jogi szolgálat Pozsony figyelmébe ajánlott, a büntetések kiszabására vonatkozik. Magyar részről kezdettől fogva aggályosnak tartották, hogy a törvénysértés büntetésére 100-tól 5000 euróig terjedő, azaz 1-től 50-szeresig terjedő tételt határoztak meg lehetséges büntetésként. Az uniós belső vélemény kifogásolja, hogy a büntetési tételek túlságosan ,,tág határok között mozognak" — mondta a külügyminiszter. A brüsszeli jogászok kifogásolják, hogy a büntetések ellen csak jogi személyek fellebezhetnek, a bírságok nyilvánosságra hozása pedig adatvédelmi aggályokat vet fel, továbbá, hogy a rendelet nem utal például a kisebbségek védelméről szóló nemzetközi egyezményekre, és nem rögzíti, hogy a nyelvtörvény nem érinti a kisebbségek védelméről szóló törvényt.

Január végén MSZP-program

Január végén kezdi ,,hivatalosan" is választási kampányát az MSZP, akkor programokat hirdet. Mesterházy Attila kormányfőjelölt saját vállalásokat tesz: a következő négy évre szóló rövid, 10—20 pontban összeszedett, konkrét, az egyes rétegeket érintő tervezett lépéseket jelent be. Ez a dokumentum a szintén január végére elkészülő kormányprogramból emel ki intézkedéseket.

Lajcák tárgyalóasztalhoz hív

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint megengedhetetlen, hogy Magyarország ,,rövidnadrágos gyerekként" kezelje Szlovákiát. Lajcák úgy véli, hogy — különösen a parlamenti választások után — a két ország kormányának tárgyalóasztalhoz kell ülnie. A miniszter a szlovák—magyar kapcsolatokat olyan lappangó problémának tartja, amely régebbi, mint a szlovák állam. Megjegyezte: ez a probléma időnként kiélesedik. Lajcák számára ez nem meglepő. Az azonban meglepte, hogy milyen ,,dühvel lép fel időnként a magyar (politikai) színpad". Főleg a magyar politikusok államnyelvtörvénnyel összefüggő nyilatkozatai sokkolták, szerinte ezek kavarták fel leginkább a kétoldalú kapcsolatokat.

Az al-Kaida támadásokra készülhet

Nyugati hírszerző szolgálatok értesítették a Perzsa-öböl menti monarchiákat arról, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet merényletekre készül hajók ellen. A biztonsági források szerint a szélsőséges szervezet fegyvereseit a régióban képezi ki olyan támadásokra, amelyeket az öbölben, illetve az Arab-tengeren készül végrehajtani hadi-, kereskedelmi- és üdülőhajók ellen. A nyugati hírszerző szervek felkérték a régióbeli monarchiák hatóságait, hogy hozzanak biztonsági intézkedéseket a hajók, leginkább az olaj-, illetve gázszállító tankerek védelmére.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2039
szavazógép
2010-01-08: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Hat magyar államtitkár lesz
Az RMDSZ-nek biztosan lesz államtitkára az oktatásban és a fejlesztési minisztériumban, és valószínűleg a gazdasági és a mezőgazdasági tárcáknál is — nyilatkozta Markó Béla.
2010-01-08: Közélet - x:

Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a székelyudvarhelyi színház - Nagy B. Sándor

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata Matei Vişniec: És a csellóval mi legyen? című abszurd drámáját adja elő ma délután 5 és este 8 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Kamaratermében.