Hírsaláta

2010. január 14., csütörtök, Belföld

FELKERESTÉK A SZÉKELY GÁRDÁT. Két újságoldalas cikkben foglalkozik az Adevărul a Magyar Gárda Wass Albert nevű székely hadosztályával. Paramilitáris, irredenta szervezkedésként jelöli meg a beszélgetések nyomán őket, s szemmel láthatóan nem hiszi el, hogy elsődleges céljuk a székelység kulturális örökségének ápolása, átmentése lenne.

ELLENŐRZIK AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁST. Hogy februárban elkészíthessék az igazságügyi reform állásáról szóló jelentésüket az Európai Bizottságban, szakértőik a hét elején megkezdték munkájukat Romániában. A jelentéstevők elsőnek a szaktárca, a Feddhetetlenségi Ügynökség és a Korrupció­ellenes Ügyészség képviselőivel találkoznak, majd a Legfelső Igazságügyi Tanács tagjaival és a Legfőbb Ügyészség képviselőivel. Az Európai Bizottság azért tartja továbbra is megfigyelés alatt a román igazságszolgáltatást, mert azt nem sikerült a nyugati standardoknak megfelelően átalakítani. Nem kedvez a jelentésnek, hogy a Legfelső Igazságügy Tanácsban a napokban robbant ki botrány, mikor is egy volt szekus kollaboránst választott meg elnökévé. A Romániai Bírák Országos Szövetsége ezért kérte a Legfelső Igazságügyi Tanács minden tagjának lemondását. (Agerpress)

PÁRTREFORM IS KELLENE. Cristian Preda, a Demokrata―Liberális Párt EP-képviselője és Sever Voinescu hazai képviselő a napokban igen sokat beszél pártja, de általában a hazai politikai alakulatok megreformálásának szükségességéről. A sajtóban olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint Voinescu átvenné Boctól a párt vezetését. (Ziare.com)

A CIGARETTÁSOK, ITALOZÓK, KENYÉRFOGYASZTÓK MIATT NŐTT AZ INFLÁCIÓS MUTATÓ. A tavalyi infláció mértéke a tervezett 4,5 százalék helyett 4,7 lett. A jegybank szóvivője szerint azért, mert a lakosság sokat cigarettázik, iszik, túl sok kenyeret fogyaszt, és igen sűrűn használja a maroktelefont. És e termékek tavaly sokat drágultak. Különben decemberben az élelmiszerek ára átlagban 0,34 százalékkal nőtt, az ipari termékeké 0,54 százalékkal, míg a szolgáltatásoké 0,25 százalékponttal esett.

SZORONGVA, DE MEGSZAVAZZA. Szívszorongva szavazza meg az RMDSZ az idei költségvetési törvényt ― nyilatkozta hétfőn az Antena3 tévének Borbély László környezetvédelmi miniszter ―, de biztos benne, az elkövetkező hónapokban bebizonyítják, hogy a koalíció életképes, hogy az állami jövedelmek nőni fognak, s célkitűzéseiket valóra tudják váltani. Most az a fontos, hogy a költségvetést megszavazzák, s a hitel megérkezzék.

HÁRMAS IS NYERHET. Várhatóan tavasszal módosul az Országos Lottótársaság szabályzata: egy negyedik nyereménykategóriát is bevezetnek, melynek értelmében három találattal is lehet nyerni. Becslések szerint a szabályzatmódosítással tízszer több nyertese lesz a szerencsejátéknak. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 111
szavazógép
2010-01-14: Közélet - x:

Verespatak-bizottság a minisztériumban

A verespataki aranybányát tervező Roşia Montana Gold Corporation cég képviselőit fogadta tegnap Borbély László környezetvédelmi tárcavezető.
2010-01-14: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Célegyenesben a költségvetés vitája
Felgyorsult a parlamentben a költségvetési törvény vitája tegnap: a honatyák a jogszabály valamennyi cikkelyét elfogadták, és a mellékleteket — a különféle intézmények, minisztériumok büdzséjét — kezdték el tárgyalni. Estig megszavazták többek között a képviselőház, a szenátus, az államfői hivatal, a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék, a törvényhozói tanács, az alkotmánybíróság, a kormányfőtitkárság, a külügyminisztérium büdzséjét.