Röviden

2007. június 5., kedd, Világfigyelő
Putyin vihart kavar rakétaügyben

Nem építő jellegű, és a NATO nem is veszi szívesen Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetését, amely szerint Oroszország ismét európai célpontokra irányítja rakétáit, ha az Egyesült Államok folytatja rakétavédelmi rendszerének kiépítését Kelet-Európában — közölte tegnap a nemzetközi katonai szervezet.

,,Amennyire tudom, az egyedüli ország, amelyik azon elmélkedik, hogy rakétákkal célba veszi Európát, az Orosz Föderáció" — mondta James Appathurai NATO-szóvivő az orosz elnöknek a Corriere della Sera olasz lap vasárnapi számában megjelent interjúban elhangzott figyelmeztetésére. ,,Az efféle megjegyzések nem építő jellegűek, s nem vesszük őket szívesen" — fűzte hozzá a szóvivő. v Nagy-Britannia építő párbeszédet akar Oroszországgal, de a viszony milyensége éppúgy múlik Oroszországon, mint Nagy-Britannián — hangsúlyozta tegnap a brit miniszterelnöki hivatal. A hivatal egyik névtelenséget kérő tisztviselője közölte, London szerint sajnálatos az az orosz fenyegetés, miszerint Moszkva célba venné rakétáival Európát, ,,Európa azonban nem fog késlekedni, hogy hangot adjon nemtetszésének".

Merkel a németországi tüntetésekről

A leghatározottabban elítélte a hét végi, rostocki erőszakos cselekményeket a német kancellár. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy az erőszakot semmi nem igazolhatja. A fejlett ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8-csoport csúcstalálkozója, illetve a globalizáció elleni, szombati tüntetések — a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapások — több mint ezer sebesültet követeltek. A kancellár közvetve védelmébe vette a biztonsági erőket, s reményét fejezte ki, hogy levonják a következtetéseket a hét végén történtekből. Még Merkelnél is határozottabban állt ki a rendőrök mellett Wolfgang Schëuble belügyminiszter.

Carla Del Ponte Belgrádban

A hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott szerb együttműködésről kezdett tárgyalásokat tegnap Belgrádban Carla Del Ponte, a testület főügyésze, akinek látogatása döntő jelentőségű Szerbia európai integrációs törekvései szempontjából. v Pert indítottak tegnap Hágában a második világháború utáni egyik legvéresebb európai mészárlás, az 1995-ös srebrenicai ostrom túlélői és áldozatainak hozzátartozói, az ENSZ és a nemzetközi békefenntartókat akkor adó Hollandia ellen. A felperesek azzal indokolták keresetüket, hogy feladatukkal ellentétben nem védték meg őket a támadó boszniai szerb erőktől.

Tisztségben a miniszter és a rendőrfőkapitány

Letette miniszteri esküjét Takács Albert tegnap a parlamentben; az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium új vezetője a múlt héten vette át kinevezési okmányát Sólyom László államfőtől. v Ünnepi állománygyűlésen iktatták be hivatalába Bencze József vezérőrnagyot, az új országos rendőrfőkapitányt is. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy fogalmazott: azt várja Bencze Józseftől, hogy határozott, egyérzelmű, ,,erkölcsi, szakmai normákat érvényesítve őrizze meg és erősítse meg a rendőrség 35 000-es állományának túlnyomó többsége által is vallott és gyakorolt hivatástudatot, tisztességes elkötelezettséget, teremtsen normát az elv- és jogszerűségnek". v A Fidesz és a KDNP arra kérte a kormányt és a miniszterelnököt, hogy ne nevezze ki országos rendőrfőkapitánynak Bencze Józsefet — mondta Lázár János, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke. A politikus azzal indokolt, hogy Bencze József a személye kapcsán kialakult botrány miatt tehertételt jelent a rendőrség számára. v Bencze József vezérőrnagy még előző munkahelyén, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán háromszor is pénzjutalomban részesítette barátnőjét. Az új főkapitány elismerte a jutalmazást, és kijelentette: csókoltatja azokat, akik ezzel a kérdéssel foglalkoznak.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1217
szavazógép
2007-06-05: Világfigyelő - Mózes László:

Magyar tükör

Országszerte megemlékezéseket tartottak hét végén a trianoni békeszerződés 87. évfordulóján. * A nemzetet összetartó szálak önmaguktól, egy döntés következtében nem szakadtak el ― idézték Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnökének megállapítását vasárnap a fekete zászlókkal fellobogózott Várpalotán.
2007-06-06: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Zene
A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Szerenád zenekara és Eufónia kórusa ma 18 órakor búcsúztatja a végzősöket a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.