Mi, hol, mikor

2007. június 6., szerda, Mi, hol, mikor?

Zene

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Szerenád zenekara és Eufónia kórusa ma 18 órakor búcsúztatja a végzősöket a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.

Bábszínház

A Tamási Áron Színház bábtársulata ma 10 és 12 órától a stúdióteremben játssza Tamási Áron SZEGÉNY ÖRDÖG című bábdarabját. Rendezte: Nagy Kopeczky Kálmán.

Kiállítás

* A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban holnap 16 órakor kiállítás nyílik tanulók által készített makettekből Kicsiben a világ címmel. A megnyitót díjkiosztó ünnepség követi.

* Nagy Éva sepsiszentgyörgyi festő második egyéni tárlata június 15-ig naponta 10―18 óráig tekinthető meg a Míves Ház nagytermében. Szombat-vasárnap zárva.

Bikfalvi reneszánsz napok

A IV. Bikfalvi reneszánsz napok keretében pénteken 18 órától az 57. számú kúria udvarán gyermek-kamarazenét, majd a Snaps Énekegyüttes reneszánsz műsorát hallgathatják az érdeklődők. 21 órától a kultúrotthonban a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai a Socrates-Comenius nyelvprojekt keretében elkészített Kőműves Kelemen/Meşterul Manole tematikájához kapcsolódó előadást mutatják be, és megnyílik a balladákat feldolgozó grafikai munkák kiállítása, mely egész héten megtekinthető. (Fer-)

On-line szótár

A www.szotar.ro címen elérhető román―magyar szótárral bővültek az adatbank.ro szolgáltatásai. A Szász Lőrinc által szerkesztett szótár on-line változata jelenleg 21 282 szócikket tartalmaz. A felhasználók jelezhetik, ha nem találnak egy szót, illetve lehetőségük van újabb szócikkeket javasolni felvételre. A szókészlet legnagyobb része a mai román köznyelv legfontosabb elemeit tartalmazza, a szócikkek szerkezete világos, könnyen áttekinthető. A szótár többféle keresési lehetőséget nyújt, és a magyar jelentésekben is lehet keresni segítségével, illetve a kereső beilleszthető a felhasználók saját oldalaira. Az adatbank.ro a közeljövőben tervezi a magyar―román szótár beindítását. Az Erdélyi Magyar Adatbank (www.adatbank.ro) a Jakabffy Elemér Alapítvány és a Transindex közös digitalizálási projektje, lényegében egy Erdélyre összpontosító, természettudományi alapkönyvtárat is tartalmazó széles multimédiatár. A célkitűzéseiben egyedi program 2004 elején indult. Középtávon olyan szakmai társadalomtudományi referenciakönyvtár és multimédiatár felépítését tűzték ki célul, amelyet a kutatók, de a szélesebb közönség is könnyen, gyorsan és eredményesen használhat.

Forró nyár

A meteorológusok előrejelzése szerint az idei nyár rendkívül forrónak ígérkezik, s a csapadék főként zivatarok, felhőszakadások formájában jelentkezik majd. Júniusban főként az országnak azokban a részeiben lesz rendkívüli a kánikula, ahol ez szokatlan, a déli megyékben az időjárás az évszaknak megfelelő. Mifelénk viszont a hónap folyamán a hajnali hőmérséklet akár 5 Celsius-fok alá is süllyedhet. A csapadékhiány főleg Molvában és Havasalföldön érezteti hatását. Júliusban a fent említett két országrészben lesz a legmelegebb, a nappali hőmérséklet 35 Celsius-fok fölé emelkedik, de éjszaka sem hűl 20 fok alá. Egyébként országszerte kánikula várható. Gyakran lesz zivatar, szélvihar, jégverés. Augusztus időjárása is nagyon hasonló lesz a júliusihoz.

Lelki segélyszolgálat

Ha gondok nyomasztják, fojtogatja a bánat és szomorúság, vagy csak magányos, és emberi szóra vágyik, naponta 19—24 óráig a megye egész területéről hívhatja az ingyenes lelki segélyszolgálatot a 0800 800 283-as zöldszámon.

Szakmai oktatás

A sepsiszentgyörgyi Kós Károly Iskolaközpontban a következő tanévben a líceumi oktatásban építőipari és épületgépészeti műszaki rajzolói magyar nyelvű osztály indul (kód: 104), a szakiskolai oktatásban egy magyar nyelvű konfekció és ruhaipari (kód: 510), egy magyar nyelvű egyetemes asztalos (kód: 512) és egy román nyelvű kőműves, kőfaragó, vakoló (kód: 511). Minden osztályban 28 hely van. Ezenkívül két csökkentett óraszámú, társadalomtudomány szakos IX. osztály is indul. Az iskolában naponta 8―15 óráig szívesen látnak minden nyolcadikost és a szülőket, eligazításra, tájékoztatásra. Érdeklődni a titkárságon és a 0267/315 536-os telefonon lehet.

Sportnapok — ráadás

Az első sepsiszentgyörgyi sportnapok alkalmával szervezett teniszverseny végeredménye: 10—12 év között, fiúk: 1. Rácz Levente (Csíkszereda), 2. Ferencz Róbert (Sepsiszentgyörgy), 3. Bogyó István (Sepsiszentgyörgy), lányok: 1. Szatmári Anna (Csíkszereda), 2. Szatmári Éva (Csíkszered), 3. Vitus Anna (Sepsiszentgyörgy); ifjúságiak: 1. Berek Meri András (Csíkszereda), 2. Veress Zsombor (Sepsiszentgyörgy), 3. Liviu Palade (Sepsiszentgyörgy); felnőttek: 1. Szabó Zsolt (Sepsiszentgyörgy), 2. Berek Meri András (Csíkszereda), 3. Szabó Sándor (Sepsiszentgyörgy); 35—50 év között: 1. Georgel Stan (Sepsiszentgyörgy), 2. Kósa Ferenc (Sepsiszentgyörgy), 3. Tampa Sándor (Sepsiszentgyörgy); 50 év fölött: 1. Mihály Gábor (Barót), 2. Sztáncsuly János (Sepsiszentgyörgy), 3. Tóth László (Sepsiszentgyörgy); páros: 1. Georgel Stan/Kósa Ferenc (Sepsiszentgyörgy), 2. Mátyás Mátyás/Mátyás József (Sepsiszentgyörgy), 3. Mihály Gábor/Urák Péter (Barót).

Autósteszt a sugási úton

Holnap 10 és 16 óra között a Sugásfürdő felé vezető utat lezárják a nagyközönség előtt, mert a sepsiszentgyörgyi Auto Crono Egyesület pilótái a soron következő, Pârâul Rece-i hegyi gyorsasági versenyre edzenek. A viadal két futamára június 8-án és 10-én kerül sor. Az egynapos edzés alatt a háromszéki pilóták felkészítik autóikat a hétvégi megmérettetésre (beállítják a felfüggesztést, a fékeket stb.), s az optimális értékek elérése érdekében a kijelölt útszakaszt nagy sebességgel autóversenyzőink többször is megteszik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2821
szavazógép
2007-06-05: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Putyin vihart kavar rakétaügyben
Nem építő jellegű, és a NATO nem is veszi szívesen Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetését, amely szerint Oroszország ismét európai célpontokra irányítja rakétáit, ha az Egyesült Államok folytatja rakétavédelmi rendszerének kiépítését Kelet-Európában — közölte tegnap a nemzetközi katonai szervezet.
2007-06-06: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a márkosfalvi
id. KOSZTÁNDI ISTVÁN
életének 70. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2007. június 7-én 16 órakor lesz a márkosfalvi családi háztól.
A gyászoló család
7248308