Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Enyhe ciánszennyezés, de nem veszélyes

2007. augusztus 30., csütörtök, Világfigyelő

Nem veszélyezteti Magyarországot az a cián- és nehézfém-szennyezés, amely ismét a romániai Nagybánya térségéből jutott egy patakon keresztül a Szamosba ― közölte román tájékoztatásra hivatkozva a budapesti Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) tegnap.

Ipari szennyvízből 8 köbméternyi ömlött kedd reggel a Zazar folyóba az észak-erdélyi Máramaros megyében, miután megrepedt az állami tulajdonú Remin bányavállalat egyik zagyszállító vezetéke. A Kolozsvári Vízügyi Igazgatóság Szatmárnémeti Szakaszmérnöksége tájékoztatása szerint sikerült a kárt elhárítani, így a szennyezés nem jelent határon átnyúló környezeti veszélyt ― áll a KVM közleményében.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap reggel kért hivatalos tájékoztatást a román társtárcától a folyószennyezésről. A miniszter a hivatalos válasz megérkezéséig is tájékozódott, és fokozott készültségre kérte a magyar vízügyi hatóságokat. A magyar vízügyi hatóságok friss vízminőségi adatai alapján a magyar folyószakaszon nem történt észlelhető elváltozás, a vízben ciánt sem mutattak ki, és nem várnak a szennyezéshez kapcsolódó környezeti károsodást.

Tavaly tavasszal a KVM akkori államtitkára arról számolt be, hogy a Remin cég környezeti kockázatokat rejtő létesítményei legkésőbb 2006 végéig befejezik működésüket. A magyar állam és a nagybányai székhelyű Transgold Rt. (korábban Aurul) között jelenleg is zajlik a kártérítési per a 2000 januárjában bekövetkezett tiszai környezeti katasztrófa miatt. Az akkoriban még ausztrál―román tulajdonban lévő bányavállalat meddőhányójából százezer tonna ciántartalmú zagy került a Lápos patakba, majd a Tiszába.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2355
szavazógép
2007-08-30: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Fejlődő kapcsolat

A helybeli kis- és középvállalkozók rétegét célozta meg az uzoni polgármesteri hivatal keretében működő Európai integrációs és turinfo iroda. Az iroda vezetőjétől, Ugron Ernőtől megtudtuk, fő tevékenységük a helybeli kis- és közepes vállalkozókat foglalkoztató kérdések nyilvántartása, de abban is sikeresnek mutatkozik, ha egy-egy pályázatra közösen jelentkeznek, és abban lehetnek segítségére a vállalkozóknak.
2007-08-30: Világfigyelő - Albert Levente:

A Magyar Fotográfia Napja

Tegnap volt a Magyar Fotográfia Napja, amelyet ötödik alkalommal ünnepeltek: idén négy ország 47 településén 85 szakmai program várta a fotográfusokat és a fényképezés iránt érdeklődőket.